Răspuns :
Anorexia
Tulburările alimentare sunt afecțiuni psihice serioase ce pot cauza moartea! ** **Anorexia nervosă, sau simplu, anorexia, este o tulburare caracterizată de o frică intensă de îngrășare și o imagine deformată asupra propriului corp. Una din cinci persoane cu anorexie cronică moare, fie din cauza efectelor înfometării asupra organismului, fie din cauza suicidului. Anorexia este adesea, dar nu întotdeauna, asociată cu perturbări ale imaginii corporale (dismorfofobie corporală).
Anorexia cauzează comportamente de tipul înfometării sau exercițiului fizic intens pentru a restricționa greutatea corporală la o valoare cât mai mică. Indicele de masă corporală scăzut este cea mai utilizată unealtă în evaluarea greutății, este trăsătura centrală a afecțiunii.
Cei afectați de anorexie refuză să-și mențină sau să mărească greutatea corporală minimă normală pentru vârstă și înălțimea lor. Preocuparea lor este să nu ia în greutate și ignoră gravitatea problemelor de sănătate cauzate de o greutate subnormală. Ei apelează adeseori la medicamente pentru slăbit, diuretice, laxative sau își provoacă voma după ce mănâncă.
Anorexia nu este atât despre mâncare, cât despre probleme emoționale, fiind un mecanism de coping în fața unor evenimente stresante. Persoana afectată identifică greutatea scăzută ca pe un indicator al succesului, fericirii și valorii sale. Încearcă să-și controleze dieta ca o alternativă la controlul emoțiilor sau al altor factori din viața sa.
Bulimia
Bulimia nervoasă, denumită curent bulimie, este o tulburare alimentară gravă, pe fond psihic, care poate pune în pericol viața, afectează sănătatea metabolică și generează un deficit important de nutrienți, dar poate avea și multe alte efecte negative asupra organismului. Bulimia este un comportament alimentar aberant, caracterizat prin consumul unor cantități foarte mari de alimente, uneori foarte repede, pe ascuns, urmată de o altă perioadă în care se încearcă prevenirea creșterii în greutate, prin provocarea de vărsături (cel mai des), utilizarea abuzivă de laxative, suplimente de slăbit, diuretice sau chiar clisme. Totodată, bulimicul va face exerciții fizice exagerate, până la epuizare, și va refuza complet mâncarea, pentru anumite perioade de timp.
Indivizii cu această suferință manifestă o preocupare exagerată pentru greutatea și forma corpului, au un ideal fizic utopic și o percepție extrem de critică asupra aspectului propriei persoane.
Nu se poate spune care este cauza ce duce la apariția tulburărilor alimentare, în general, și a bulimiei, în special. Există, însă, numeroase elemente care pot avea un rol determinant. Factorii sociali par să aibă o componentă importantă. Concret, este vorba despre standardele de frumusețe și de cele impuse de societate. Condițiile psihice și emoționale pot reprezenta, la rândul lor, terenul propice. Astfel, echilibrul emoțional, depresia, tulburările de anxietate, imaginea de sine deformată, stima de sine scăzută sau abuzul de substanțe cu efect psihotropic sunt factori de risc. Traumele stresante sau schimbările majore din viață, profesiile sau activitățile care se concentrează pe aspect se consideră că sunt, uneori, responsabile pentru tulburările de alimentație.
3. Formulati un moto care poate fi folosit
în mass-media pentru promovarea
importanței consumului de
apă în viaţa omului.
Apa este izvorul vieții.