1. La secţia de primiri urgenţe a unui spital sunt aduse două persoane care au fost implicate într-un accident de circulaţie. Acestea au nevoie de transfuzie cu o cantitate mică de sânge.

Analiza sângelui acestor persoane evidenţiază următoarele: la una dintre persoane, pe suprafaţa hematiilor este prezent un singur tip de aglutinogen/antigen şi anume aglutinogenul/antigenul A, iar în plasma sângelui celeilalte persoane sunt prezente aglutininele/anticorpii α /antiA.

Precizaţi următoarele:

a) grupele de sânge ale celor două persoane;

b) grupa/grupele de sânge ale unor posibili donatori comuni pentru cele două persoane; motivaţi răspunsul dat .

2. La secţia de primiri urgenţe a unui spital au fost aduşi doi pacienţi care vor fi supuşi unor intervenţii chirurgicale. Aceştia au nevoie de transfuzie cu o cantitate mică de sânge. Colegi ai pacienţilor s-au prezentat la spital, în vederea donării de sânge. Ştiind că grupele de sânge ale celor doi pacienţi sunt O şi AB stabiliţi următoarele:

a) două exemple de grupe sanguine pe care ar trebui să le aibă colegii pacientului cu grupa de sânge AB, în vederea realizării transfuziei la acest pacient;

b) aglutininele/anticorpii din plasma sângelui pacientului cu grupa sanguină O;

c) Completaţi această problemă cu o altă cerinţă pe care o formulaţi voi, folosind informaţii ştiinţifice specifice biologiei; rezolvaţi cerinţa pe care aţi propus-o.

Răspuns :

1. a) Prima persoană are grupa A(II), iar cealaltă are grupa B(III)

b) Donatorul comun este 0(I), fiindcă această grupă este donator universal datorită faptului că nu prezintă niciun tip de aglutinogen pe hematii și ambele tipuri de aglutinine în plasmă (alfa și beta).

2. a) Colegii care vor să-i doneze sânge persoanei cu grupa AB(IV) pot avea grupa A(II) și B(III) - putea fi și 0(I), dar îți zice să dai doar 2 exemple

b) Anticorpii prezenți în plasma sângelui persoanei cu grupa 0(I) sunt alfa și beta.

c) Ce s-ar întâmpla în cazul în care persoana cu grupa 0(I) ar primi sânge de la o persoană cu grupa A(II)?

Persoana cu grupa A(II) are pe hematii aglutinogenul A, iar persoana cu grupa 0(I) are în plasmă aglutinina omoloagă aglutinogenului A (alfa). Conform regulii transfuziei, în cazul în care aglutinogenul din sângele donatorului întâlnește aglutinina omoloagă din sângele primitorului, se declanșează un conflict imun, antigen-anticorp. Ca urmare se produce aglutinarea hematiilor și hemoliza lor.