Răspuns :

Răspuns:

Rocile pe care le-am observat în timpul călătoriei în Africa fac parte din perioada în care zona era acoperită de gheaţă”, a afirmat Andrews. „Desigur, anterior se ştia că această zonă a fost acoperită de gheaţă, însă nimeni nu a menţionat modul în care s-au format dealurile alungite sau că acestea ar exista în zonă”, a explicat el.

Andrews împreună cu geologul Andy McGrady, din cadrul Universităţii de Vest din Virginia, au realizat analize morfometrice, pentru a determina dacă dealurile conţineau un tipar ce putea reflecta modul în care gheaţa i-a format. În timp ce gheţarii normali au un tipar secvenţial de creştere şi topire, astfel că nu se deplasează foarte mult, a explicat Andrews. Pe de altă parte, ei au determinat că pentru formarea dealurilor alungite, gheţarii trebuiau să se deplaseze într-un ritm alert. Formaţiunile inclusiv canelurile din jurul lor reprezintă primele dovezi ale unui flux de gheaţă existent în Africa de Sud la sfârşitul Paleozoicului, ce a avut loc în urmă cu 300 milioane de ani.

„Gheaţa a dus la formarea unor caneluri sau şanţuri adânci în rocă atunci când s-a deplasat. Aşadar, în zonă nu au existat doar gheţari, ci şi fluxuri de gheaţă ce se deplasau foarte rapid”, a declarat Andrews. Studiul a mai prezentat faptul că sudul Africii era localizat în acea perioadă la Polul Sud.