Răspuns :
Răspuns:
Rosiile sunt una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, ele continand numai 18 calorii la 100 g. Cu toate acestea, ele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, minerale si vitamine. Datorita beneficiilor sale multiple este adesea recomandata de catre dieticieni si nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate.
Este stiintific dovedit ca antioxidantii prezenti in rosii ofera protectie impotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostata, de san, endometrial, pulmonar si in tumorile pancreatice.
Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor, este prezent in rosii. Soiurile de rosii sunt concentrate mai ales in acest antioxidant. Impreuna cu carotenoizi, acesta are capacitatea de a proteja celulele si alte structuri ale corpului de radicalii liberi de oxigen. Studiile au aratat ca licopenul previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultra-violete (UV) si ofera protectie impotriva cancerului de piele.
Zeaxantina este un alt compus bogat in flavonoizi prezent din abundenta in aceste legume. Zeaxantina ajuta la protejarea ochilor de “degenerescenta maculara atribuita varstei” (ARMD).
Aceste legume contin cantitati semnificative de vitamina A, si flvonoizi antioxidanti, cum ar fi beta si alfa- carotenoizi, xanthins si luteina. In total, acesti compusi bogati in pigmeti sau dovedit a avea proprietati antioxidante ce ajuta la mentinerea vederii, mentinerea sanatatii membranelor mucoaselor si a pielii, si a sanatatii oaselor. Consumul de legume si fructe naturale bogate in flavonoizi este recunoscut pentru protejarea organismului impotriva cancerului pulmonar si cel al cavitatii bucale.
In plus, ele sunt, de asemenea, o sursa buna de Vitamina C (asigura 21% din cantitatea zilnica recomandata la 100 g), consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul in a dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi si in eliminarea radicalilor liberi.
Rosiile proaspete sunt foarte bogate in potasiu (100 g contin 237 mg de potasiu si doar 5 mg de sodiu).
Acestea contin cantitati moderate si de folati, precum tiamina, niacina, riboflavina dar si unele minerale esentiale, cum ar fi fierul, calciul, manganul.
Descriere:
Rosia, un fruct nutritiv frecvent utilizat ca si o leguma, este un alt cadou minunat al naturii. Legumele au atras atentia prin incredibilele sale beneficii fito-chimice. Interesant este faptul ca rosia ofera mai mule beneficii si are mai multe calitati decat un mar!
Din punct de vedere botanic, leguma apartine familiei Solanancee, care include, de asemenea si ardeii iuti, cartofii , vinetele etc. Denumirea stintifica: Lycopersicon esculentum.
Aceasta leguma exotica de toate anotimpurile este nativa din America Centrala si a fost cultivata inca dinainte de azteci, iar dupa exploratorii spanioli le-au introdus peste tot in lume.
Exista multe sute de soiuri, de tipuri si dimensiuni diferite, fie organice, hibride sau modificate genetic. Cele mai cultivate productii sunt cu cele rosii, dar exista si o serie de culturi de culoare galbena, portocalie, roz, violet, verde sau alb.
Rosiile sunt din ce in ce mai populare, in special in randul producatorilor organici. Soiurile mostenite de familie tind sa produca mai multe fructe naturale si aromate. Tomatele sunt acum cultivate in intreaga lume.
Rosiile cherry (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) sunt mici, rotunde, de dimensiuni putin mai mari ca ciresele. Fructele sunt populare in regiunile mediteraneene.
Cumpararea si pastrarea
Fructele proaspete, coapte au o culoare rosu aprins, foarte atragatoare si au un gust bogat, dulce. In piete, cumpara fructe proaspete, ferme, de dimensiuni uniforme sau nu. Evitati-le pe cele cu suprafata ridoasa, cu pete decolorate si pe cele moi. Rosiile proaspat cumparate, ferme, pot fi plasate in loc racoros, la intuneric, si chiar si la temperatura camerei timp de 2-3 zile. Cu toate acestea, rosiile coapte sunt una dintre legumele usor perisabile si ar trebui sa fie depozitate in frigider. Folositi-le in timp ce acestea sunt proaspete pentru a obtine beneficii complete de vitamine si antioxidanti.
Idei de preparare
Soiurile hibride sunt de obicei tratate cu solutii insecticide folosite pentru a indeparta daunatorii. Prin urmare, spalati-le bine in apa rece pentru a indeparta praful, solul si orice insecticid rezidual / fungicide.
Inainte de taiere se indepareaza cotorul din partea superioara.
Cele crude se folosesc in general la pregatirea muraturilor pentru iarna, insa in Zonele Mediteraneene se folosesc si in combinative cu alte legume la prepararea ciorbelor.
Cea mai cunoscuta metoda de folosire a rosiilor este in salate.
Din rosii prospet stoarse se prepara sucuri ce se beau ca atare cu sare si piper sau in preparea cocteilurilor.
Soiurile organice contin de 3 ori mai mult licopen spre deosebire de cele non-organice.
Prevenirea alergiilor
Ca multe din fructele cu seminte si rosiile au un nivel alergen ridicat.