Răspuns :
Un plan de afaceri bine pus la punct este esential pentru succesul afacerii dumnevoastra, indiferent daca intentionati sa il utilizati pentru obtinerea unei finantari sau pentru managementul afacerii.
Planul de afaceri este ca o harta a intregii afaceri, fiind principalul instrument pe baza caruia veti stabili de ce resurse aveti nevoie si care sunt pasii pentru a obtine profit.
Scrierea planului de afaceri va pune in situatia de a va analiza obiectiv propria afacere, iar procesul in sine va poate deschide noi oportunitati si oferi noi strategii la care nu v-ati gandit anterior. Planul in sine va ramane ca un reper la care veti apela pe parcursul dezvoltarii afacerii pentru a verifica daca sunteti pe drumul cel bun sau daca trebuie sa operati modificari in strategia companiei.
Cele 10 sfaturi de mai jos va vor ajuta sa parcurgeti procesul realizarii planului de afacere si sa concepeti un plan util si realist care sa va ghideze deciziile:
1. Stabiliti o viziune. Intotdeauna la inceputul unei afaceri este mai tentant sa intri direct in actiune si in detaliile operationale de zi cu zi: sa evaluezi si sa creezi produsul, sa cauti clienti si sa te promovezi agresiv. Dar acest tip de atitudine iti poate face mai mult rau decat bine pe termen lung.
Inainte de a va pierde in detalii, creionati o viziune clara si un set de valori pentru compania dumneavoastra. Stabiliti care este misiunea companiei si pe baza ei, definiti-va obiectivele si prioritatile.
O data ce veti avea o imagine de ansamblu clara, veti putea trece mai usor la urmatoarea etapa de planificare.
2. Bugetul nu este acelasi lucru cu planul. Asta inseamna de fapt ca nu puteti crea un plan de afaceri solid si realist fara un buget si niste previziuni financiare, dar ca bugetul trebuie obligatoriu sa reflecte toate celelalte elemente ale planului.
Daca nu aveti o imagine clara asupra industriei in care activati, a clientilor, a concurentilor si a conditiilor specifice pietei (marje de profit, termene de plata, preturi furnizori, etc.) exista sanse foarte mari ca cifrele incluse in buget sa nu reflecte realitatea din piata. Pentru inceput puteti utiliza template-uri cum ar fi: Costuri start-up, Prag de rentabilitate, Previziunea vanzarilor, pe care sa le adaptati in functie de nevoile dumneavoastra.
3. Nu va ignorati clientii. Unul dintre riscurile antreprenoriatului este ca de multe ori intreprinzatorul are senzatia ca stie cel mai bine ce isi doreste clientul, uneori chiar mai bine decat clientul.
Pentru a elimina riscurile de acest gen, asigurati-va ca faceti tot posibilul pentru a va cunoaste piata si clientii, aflati care sunt nevoile si dorintele lor si construiti-va planul in jurul acestora.
Puteti utiliza template-uri de genul Criterii de segmentare clienti.
4. Nu va subestimati concurenta. Increderea este importanta in afaceri, dar aroganta poate fi periculoasa. Daca plecati de la ipoteza ca firma voastra va si singura care conteaza pe piata ignorand complet concurenta, va expuneti la riscuri inutile.
Concurenta trebuie analizata asa cum va analizati si clientii: este important sa stiti care le sunt punctele tari si punctele slabe, ce strategii adopta si ce oameni recruteaza. In acelasi timp, concurenta poate reprezenta o sursa de inspiratie valoroasa pentru propriile strategii.
In aceasta etapa puteti utiliza diverse template-uri cum ar fi: Matricea de analiza comparativa a concurentilor si Analiza competitivitatii.
5. Fiti pregatiti sa va asumati riscuri. Dacaati trecut la realizarea planului de afaceri nu inseamna ca veti elimina riscurile ci ca le veti intelege si veti avea niste planuri de management pentru acestea. De asta, rolul unui plan de afaceri este acela de a anticipa provocarile care pot aparea pe parcurs si de a oferi scenarii alternative pentru fiecare varianta. De asemenea, planul trebuie sa includa strategii atat pentru contracararea amenitarilor cat si pentru exploatarea oportunitatilor. Mai multe detalii despre Analiza SWOT gasiti AICI. In afaceri, ca si in viata, exista o diferenta majora intre asumarea unor riscuri calculate si imprudenta, iar planul de afaceri va ajuta sa faceti aceasta distinctie.
Un instrument util in aceasta etapa este Matricea de analiza a riscurilor.
Mult succes!