1. Enumerati enzimele sucului gastric si precizati rolul lor.
2. Precizati rolul HCl din sucul gastric.
3. Precizati rolurile salivei.
4. Definiti digestia.
Raspunsuri cat mai complexe si corecte va rog! Dau coroana!

Răspuns :

Răspuns:

1 a. Amilazele (sau distazele) ajuta la descompunerea carbohidraților (rezultatul final fiind monozaharidele)

b. Pepsinele ajuta la descompunerea proteinelor în aminoacizi, prin atacarea legăturilor peptidice.

c. Lipazele ajuta la descompunerea grăsimilor în glicerina și acizi grași.

3. a. Înmoaie alimentele, ajuta masticația și formează bolul alimentar (Prin sfarmarea alimentelor și prin impregnare a acestora cu saliva, se formează bolul alimentar.

b. Ajuta degultita (bolul alimentar format este lubrifiat și este împins în esofag și stomac, prin mișcări de deglutiție, ușurate fiind de lichidul salivar.

c. Rol în digestia chimica ( Amilaza salivara ENZIMA digera amidonul și glicogenul din alimentele preparate termic (coapte, prăjite, fierte).

d. Rol de lavaj, de curățare (Resturile alimentare de la nivelul dinților și mucoase bucale trebuie îndepărtate. În caz contrar, prin degradarea lor vor rezulta acizi ce vor eroda smalțul dinților și vor favoriza formarea placi bacteriene. Acestea contribuie și la apariția mirosurilor neplăcute în gură.

4. Digestia :

Este un proces chimic mecanic, prin care alimentele introduse în organism sunt descompuse cu ajutorul enzimelor în forme, molecule mai simple ce sunt esențiale organismului. Procesul de digestie începe în cavitatea bucala și se termina în intestinul subțire unde sunt descompus carbohidrații în molecule mai mici ca glucoza, fructoza, galactoza, proteinele în aminoacizi, iar grăsimile sunt descompuse în acizi grași (fiind numite monogliceride). Durata întregului proces al digestiei poate varia 1-2 zile.