Răspuns :

Răspuns:

Tarziu am vazut mesajul tau! Sa incepem!

Vitoria Lipan este personajul principal din romanul „Baltagul", de Mihail Sadoveanu si este o figură reprezentativă de erou popular, deoarece întruneşte calităţile fundamentale ale omului simplu de la ţară. Ea este o femeie simplă, neştiutoare de carte dar cu frică de Dumnezeu şi dotată cu destulă înţelepciune, abilitate şi spirit de observaţie, reuşind să se descurce în situaţii dificile şi până la urmă să dezlege iţele încurcate ale misterului absenţei soţului ei, dovedindu-se a fi un adevărat detectiv particular.

Pricepută, harnică şi meticuloasă, Vitoria îşi orânduieşte treburile gospodăreşti, apoi o duce pe Minodora, fiica ei, la mănăstirea Văratec, pentru a fi în siguranţă. Vitoria vinde bunuri din gospodărie, pentru a-şi face bani de drum; se tocmeşte cu iscusinţă de negustor cu cei care vin să cumpere.

Fiind o femeie înţeleaptă şi dotată cu un acut simţ al investigaţiei, Vitoria reconstituie drumul făcut de bărbatul ei cu câteva luni în urmă, se amestecă printre localnici şi, bună cunoscătoare a sufletului omenesc şi cu vorbă pricepută, ea încearcă să afle mai multe amănunte de la lumea din jur, culege informaţii despre trecerea oierului cu ”căciulă brumărie şi cal negru ţintat în frunte”. Întrebând cu discreţie şi inteligenţă din loc în loc, femeia dârză pune cap la cap cele aflate şi ia urma ciobanilor . Dându-şi seama ca la Sabasa turmele avuseseră trei stăpâni, iar la Suha numai doi, femeia ajunge la concluzia că lui Nechifor i s-a întâmplat ceva între aceste două sate şi, cu ajutorul câinelui, dă de urmă rămăşiţelor bărbatului sau în râpa de sub Crucea Talienilor.

Vitoria Lipan este un personaj complex, acest fapt fiind conturat de faptele, gândurile şi vorbele ei, prin spiritul justiţiar, setea pentru adevăr, inteligenţa, luciditatea, stăpânirea de sine, devotamentul şi tenacitatea în împlinirea tradiţiilor şi datinilor străvechi. Acţiunile eroinei şi comportarea ei relevă toate aceste calităţi şi defecte; astfel se structurează un caracter complex, în care defectele nu anulează calităţile, ci le impune în realizarea scopului şi a responsabilităţilor asumate de personaj.

Explicație: