Răspuns :
Răspuns:
Unul din bunurile noastre cele mai de pret, inima pompeaza sange in intregul corp, asigurand oxigen si hrana organelor si tesuturilor.
Am ales acest capitol deoarece inima este cea mai importanta componenta din organismul nostru.
Aproximativ de marimea unui pumn, inima este situata in partea superioara a corpului, in spatele cutiei toracice, fiind aproape inconjurata de plamani. Pentru o localizare mai perfecta, precizam ca inima e situata in partea stanga – la circa patru sau cinci centimetri fata de linia mediana.
O pompa puternica
Prin pulsatii regulate dilatandu-se si contracdandu-se inima pompeaza sange in intregul corp. Fiecare contractie urmata de o relaxare e denumita bataie a inimii. Inima se aseamana cu un sac de muschi, cu pereti grosi. De fiecare data cand se relaxeaza, se umple cu sangele adus de vase de sange numite vene. Apoi se contracteaza si impinge sangele in vase de sange numite artere.
Prin intermediul valvelor, sangele ce tocmai a fost pompat din inima e impiedicat sa patrunda inapoi.. Valvele sunt elastice, au o forma de clapa si sunt fixate pe peretii interiori ai inimii.
Sangele ce se deplaseaza cu forta intr-o anumita directie exercita o presiune asupra valvelor, lipindu-le de pereti, astfel incat sa poata trece cu usurinta. Daca sangele incearca sa curga in directie inversa valvele se umfla si il opresc. Valvele imprima sangelui ce circula prin inima o anumita directie-asemenea unui rau-caci in lipsa lor, sangele ar iesi si apoi ar reintra in inima. Pulsul
Cu fiecare bataie a inimii arterele se dilata datorita presiunii. Valurile de presiune sunt transmise de-a lungul tuturor arterelor. Fiecare dilatare sau puls este generat de o bataie a inimii. Pulsul arata cat de repede pompeaza inima si este exprimat in batai pe minut.
Considerat a fi una din marile descoperiri ale medicinii moderne, transplantul de inima poate reda viata celor cu boli de inima atat de grave incat orice speranta a fost abandonata. In timpul operatiei inima artificiala preia sarcina de pompare si oxigenare a sangelui, cat timp pacientul ramane fara inima. Acest aparat creaza conditile necesare operatilor pe cord deschis, in timp ce inma este golita si nu mai functioneaza.
Explicație:
poti sa mai scurtezi cate cv daca ti se pare prea lunga
Răspuns:
Inima un organ intern, vital pentru om, care ajută la distribuirea sângelui în corp. Inima ne mai pompand sânge, corpul uman nu ar mai avea cum sa mai supraviețuiască.