Răspuns :

Răspuns:

Malala Yousafzai avea doar 11 ani când a început să militeze pentru dreptul fetelor la educație și împotriva extremismului talibanilor din Pakistan. A continuat să o facă și după ce, în 2012, cineva a încercat să o omoare.

În 2013, Malala a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Saharov, pe care l-a dedicat „eroilor necunoscuți din Pakistan", într-un gest de apărare a dreptului fiecărui copil la educație.

„Mulți copii sunt lipsiți de hrană și de apă, dar au o imensă dorință să învețe. Este alarmant faptul că 57 de milioane de copii sunt privați de educație[...] acest lucru trebuie să ne zguduie conștiința", a declarat Malala în fața reprezentanților a 28 de țări, într-un Parlament European plin și - în mod excepțional - în prezența a aproape tuturor laureaților Premiului Saharov în viață, reuniți pentru cea de-a 25-a Conferință aniversară a premiului. „Un copil, un profesor, un creion și o carte pot schimba lumea."

Lupta Malalei pentru educație a început la vârsta de 11 ani, când a ținut un jurnal anonim online despre viața unei școlărițe sub regimul taliban, pe valea râului Swat din Pakistan. În 2009, talibanii au decretat închise toate școlile de fete, în timp ce armata pakistaneză îi combătea pentru a prelua controlul. Malala, împreună cu familia sa, a fost nevoită să fugă din orașul natal asediat, iar școala unde învăța a fost distrusă. Când s-au întors acasă, după ce situația s-a mai îmbunătățit, Malala și tatăl ei, Ziauddin, el însuși director al unei școli de fete, au continuat să pledeze în favoarea educației fetelor, în ciuda amenințărilor. Malala a folosit banii primiți dintr-o donație pentru a cumpăra un autobuz pentru elevi, același autobuz în care, împreună cu alte două fete, urma să fie împușcată și rănită în 2012, într-un atac revendicat de talibani.

Malala este acum o susținătoare angajată a educației fetelor, cofondatoare a Fondului Malala și membră a Comitetului de criză pentru educația tinerilor, înființat de Trimisul special al ONU pentru educație pe plan mondial, Gordon Brown, care a estimat că, în ritmul actual, toate fetele vor fi școlarizate în 2086, și nu în 2015, cum prevăd Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. „În Islam fetele au dreptul de a beneficia de educație. Este datoria și responsabilitatea fiecărei persoane, băiat sau fată, de a accede la educație și cunoaștere", spune Malala.

Ziua de naștere a Malalei, 12 iulie, a fost aleasă de către ONU, în cadrul inițiativei sale mondiale „Educația înainte de toate", ca „Ziua Malalei", o platformă care să permită copiilor să își apere dreptul la educație.

În 2014, Malala a fost colaureată a Premiul Nobel pentru pace, „pentru lupta sa împotriva oprimării copiilor și tinerilor și în favoarea dreptului la educație pentru toți copiii", devenind astfel cea mai tânără laureată a Premiului Saharov și, totodată, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel din istorie.

În 2017, Malala s-a înscris la Lady Margaret Hall College (Universitatea Oxford), în Regatul Unit. Ea a utilizat banii din Premiul Nobel pentru Pace pentru a crea o școală de fete în orașul său natal, în districtul Shangla din Pakistan. Școala a fost inaugurată în martie 2018. Malala a vizitat-o la puțin timp după înființare, în prima sa călătorie în Pakistan după ce a fost atacată de talibani.

Fondul Malala sprijină cadrele didactice locale în regiunile în care majoritatea fetelor nu urmează învățământul secundar, se luptă pentru obținerea resurselor și schimbărilor de politică necesare pentru ca toate fetele să aibă acces la învățământul secundar și le face cunoscute opiniile și experiențele.