Răspuns :

Răspuns:

{Ferigi}

°•Referat•°

•Ferigile fac parte din grupul botanic al plantelor vasculare, cunoscut sub numele Pterydophyta. În lume sunt răspândite aproximativ 12000 de specii. Spre deosebire de muşchi, ele au vase lemnoase şi vase liberiene, rădăcină, tulpină şi frunze, la fel ca celelate plante vasculare. Fergile se reproduc prin spori şi nu au nici seminţe, şi nici flori. Ele diferă de licofite.

De departe, cel mai mare grup este cel al ferigilor leptsporangiate, adică al ferigilor al căror sporange (sac/structură în care se formează sporii) se dezvoltă dintr-o singură celulă epidermică; acestea se deosebesc  de eusporangiate la care sacul cu spori se formează dintr-un grup de celule. Sporangii, în mod obişnuit, sunt acoperiţi cu un solz numit indusium (peliculă de ţesut) – care poate acoperi întregul sorus (o aglomerare de sporangii) –, dar care poate fi, de asemenea, sever redus.

Multe ferigi leptosporangiate au un inel în jurul sporangelui care eliberează sporii.Cele mai multe familii existente de ferigi sunt leptosporangiate.

, pe înălţimile munţilor, pe feţele stâncoase ale deşerturilor, pe cursurile apelor, în câmpuri deschise.

Fergile sunt percepute ca specialiste în habitate marginale, reuşind să crească în locuri unde factorii de mediu variaţi limiteaza şansele de creştere a plantelor cu flori. Patru tipuri de habitat sunt preferate de ferigi: pădurile umede şi întunecoase, crăpăturile de pe suprafeţele stâncoase – în special pentru a se feri de soare puternic –, zonele umede acide – incluzând bălţile şi mlaştinile – şi pădurile tropicale – unde multe specii sunt epifite.

Ferigile arborescente sunt folosite ca material de construcţie în unele zone tropicale.