Răspuns :

Retinopatie
Orice afectiune a retinei, indiferent de cauza ei. 
retinopatia diabetica - Aceasta afectiune este cauzata de o degenerescenta a capilarelor care iriga retina persoanelor atinse de diabet de cel putin zece ani. Boala este favorizata de hipertensiunea arteriala. Ea se manifesta prin diferite semne: microanevrisme (mici dilatatii ale capilarelor care iau forma unor mici puncte rosii); hemoragii de intensitate si de forme variabile; exsudate albe pufoase, mari si de suprafata sau exsudate uscate, galbene, mai mici si mai profunde. O scadere a vederii poate surveni in formele evoluate.
Dezlipirea de retină este rezultatul procesului de separare a membranei vasculare retiniene, ea fiind ridicată sau deplasată din poziția sa normală. În unele cazuri pot exista doar mici zone ale retinei care sunt rupte numite rupturi de retină, acestea netratate pot duce la dezlipire de retină. Dacă nu este tratată prompt, dezlipirea de retină poate duce la pierderea permanentă a vederii.
Tratament - Tratamentul face apel la echilibrarea diabetului si la fotocoagularea cu laser a unor leziuni retiniene. Totusi, in pofida acestor tratamente, scaderea vederii poate persista.

Explicație:

Dezlipirea de retina reprezinta aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei, stratul intern (neuroepiteliu) si cel extern (epiteliul pigmentar), in care patrunde un lichid, numit lichid subretinian.

Exista si dezlipire de retina fara rupturi retiniene, numita dezlipire neregmatogena, care apare in unele boli inflamatorii ale retinei si/sau vaselor retiniene si care nu necesita operație .

Diagnosticul acestei afectiuni se poate constitui pe simptomatologia descrisa de pacient, dar devine sigur doar dupa un consult oftalmologic specific:

Tratament

Dezlipirea de retina are un singur tratament: operatia.

Este considerata o urgenta oftalmologica, deoarece zona dezlipita, mai ales daca e situata in partea superioara a ochiului, poate evolua extrem de repede.

Operatia de dezlipire de retina se vindeca relativ greu, in comparatie cu alte operatii oculare. Pe langa tratamentul postoperator, cu picaturi, pacientul trebuie sa respecte niste restrictii pe care le indica medicul, printre care o anumita pozitie a corpului si capului in cea mai mare parte a zilei, pentru un anumit numar de zile.

Exista si situatii de recidiva, destul de frecvente, chiar in ciuda unei operatii foarte bine efectuate, lucru care nu poate fi prevenit intotdeauna de chirurg.