Răspuns :
Eu sunt Malala este povestea unei fete originara din Pakistanul contemporan, care desi avea doar 15 ani, povestea vietii ei este una frapanta. Malala a devenit un adevarat simbol international al luptei pentru educatie, pentru drepturile femeilor, dar si pentru dreptate. Intamplarea dureroasa prin care trece si care o aduce in fata mortii a facut-o cunoscuta pe Malala in intreaga lume, iar in colaborare cu jurnalista britanica Christine Lamb, au lansat aceasta carte care, pe mine personal, m-a tinut cu sufletul la gura foarte mult.
Malala este o fata ce a mostenit un puternic spirit activist de la tatal sau care era obsedat de educatie, construind scoli pe bani proprii si luptandu-se cu sistemul care ii punea numai piedici. De aici a aparut si pasiunea Malalei pentru educatie si invatatura, scopul ei fiind acela de a fi printre cei mai buni la scoala.
In cartea Eu sunt Malala, Malala vorbeste foarte mult despre istoria Pakistanului, aseaza foarte bine lucrurile in context si le analizeaza intr-o maniera extrem de clara, dar mai ales, de matura. In general, descrierile oferite de ea vizeaza degradarea situatiei in Pakistan, indeosebi in Valea Swat, unde locuia impreuna cu familia sa. Perioada descrisa este intr-adevar una foarte critica, presarata cu multa violenta, instigatie la ura si crima.
Malala nu poate intelege “dreptul” pe care si-l acorda talibanii pentru a le lua dreptul la educatie si vorbeste cu foarte mult curaj despre acest lucru. Aceasta este si cauza pentru care talibanii au incercat sa o ucida pe Malala impuscand-o in autobuzul care se ducea la scoala, intrebarea agresorilor fiind una foarte clara: Cine e Malala?.
Poate va intrebati de ce ar acorda talibanii atat de multa atentie unui copil, de fapt. Raspunsul vine chiar din viata Malalei si din vocea care s-a facut puternic auzita dincolo de granitele Pakistanului. Acest lucru i-a deranjat in mod evident pe talibani, dar si pe politicienii pakistanezi.
Din fericire, Malala supravietuieste tentativei de asasinare a talibanilor si este transferata si tratata la un spital in Anglia. Lupta nu este deloc una usoara, insa fata reuseste sa lupte cu toate fortele pentru a supravietui, iar in prezent, marturie stau cicatricile de pe corpul sau care ii amintesc de fiecare data de tragedia prin care a trecut.
In prezent, ea locuieste in Anglia alaturi de toata familia, si-a reluat viata normala, cu activitatile specifice varstei ei – de a merge la scoala si de a avea acces la educatie. Malala este, fara indoiala, o adevarata lectie de moralitate, dar si de curaj avand in vedere contextul in care se afla. Lupta pentru drepturile omului, respectiv ale femeilor in Pakistan nu s-a incheiat odata cu finalizarea povestii din carte, ci si in prezent lupta pentru obtinerea acestui drept si viseaza ca vreodata sa se mai poata intoarce in tara natala.
Dupa ce am terminat de lecturat cartea care pot spune ca m-a impresionat destul de mult, am cautat pe internet si discursuri sustinute de ea.