Răspuns :

Marie Curie a fost o uriașă personalitate a științei, prima femeie care a obținut un Premiu Nobel și singura personalitate care a fost răsplătită de două ori cu acesta, în două domenii diferite: fizică (în 1903) și chimie (în 1911).

Rezultatele obținute de ea sunt cu atât mai remarcabile cu cât ele au fost obținute într-o perioadă în care femeile își găseau foarte greu locul în lumea științei.

Maria Salomea Skłodowska (viitoarea Marie Curie) s-a născut în ziua de 7 noiembrie 1867, în Varșovia, actuala capitală a Poloniei, care pe atunci se afla sub dominația Imperiului Țarist.

Apropiații ei o alintau spunându-i Manya. Tatăl său, Wladyslaw (1832-1902), era profesor de matematică și de fizică, iar mama sa, Bronislawa (1836-1878) era învățătoare. Din nefericire, familia sa nu dispunea de resurse financiare, ba chiar am putea spune că se afla undeva la marginea sărăciei.

Deși marcată de tragedii teribile (una dintre surorile sale mai mari moare de tifos pe când Maria Skłodowska avea numai opt ani, fiind urmată, după doi ani, de mama sa, răpusă de tuberculoză) ea este atrasă de școală, muncește foarte mult și, la 15 ani, absolvă un liceu pentru fete, fiind răsplătită cu medalia de aur pentru rezultatele la învățătură. succesul nu a fost obținut cu ușurință, ci în urma unei munci de-a dreptul epuizante. Maria avea să își amintească mai târziu:

”Aveam numai 15 ani atunci când am terminat studiile liceale, totdeauna am fost prima din clasa mea. Oboseala acumulată m-a obligat să mă odihnesc, la țară, timp de aproape un an.” 

Apoi, după ce s-a refăcut: ”M-am întors acasă, în Varșovia, sperând să pot preda într-o școală. Dar problemele familiale m-au împiedicat să fac acest pas. Tatăl meu, acum bătrân și obosit, avea nevoie de odihnă, iar banii erau foarte puțini. De aceea a trebuit să accept un post de guvernantă. Când aveam numai 17 ani am părăsit casa părintească pentru a începe o viață independentă.”

În această perioadă începe să participe cursurile așa numitei Universități Volante, o instituție de învățământ nerecunoscută de către Imperiul Țarist. "Era un grup plin de entuziasm, alcătuit din tineri și tinere care erau uniți de pasiunea pentru studiu. […]"