Răspuns :
In opinia mea, textul literar Popa Tanda de Ioan Slavici are un mesaj transmis indirect de catre narator.
Mesajul cuprinde o invatatura din care trebuie sa intelegem ca trebuie sa ascultam pe cel care ne sfatuieste fiindca ne vrea binele si sa ii urmam exemplul. Sa nu ne dam batuti daca cineva nu ne intelege si sa ne continuam visurile si ideile fiindca in viata vom evolua.
In primul rand, eu cred ca este un mesaj util in viata. De exemplu cand avem moralul la pamant, putem continua stiind ca in viata vom reusi sa continuam indiferent de situatie. Chiar daca oamenii nu iti apreciaza munca si iti spun ,,omul dr*cului", trebuie sa continui, avand atitudine.
In al doilea rand, nu poti obliga pe cineva sa iti urmeze exemplul sau sa asculte de tine. In timp, acea persoana isi va da seama ce este bine si ce este rau. De exemplu saracenenii au fost uimiti de evolutia traiului preotului care devenea din ce in ce mai buna, avand un trai destul de decent, incat au inceput si ei sa lucreze. Astfel, in timp, satul a devenit unul cu oameni muncitori si educati, care il respectau pe Trandafir.
In concluzie, mesajul textului, unul destul de elaborat, te poate ajuta in viata si te poate ajuta sa intelegi realitatea unor situatii diverse.