Răspuns :

Răspuns:

Balastiere, câmpuri, păduri, hale dezafectate sau pur și simplu marginea drumurilor – sunt doar câteva din locurile în care Polonia depune gunoiul colectat, în mare parte, din Germania.

Polonia importă anual mii de tone de deșeuri. Marea Britanie, Italia și Austria se numără printre statele europene care își trimit gunoiul în această țară. Însă, în privința volumului exportat, sunt mult în urma Germaniei. Fiindcă 70% din deșeurile importate de către firmele poloneze provin din Republica Federală.

„Suntem groapa de gunoi a Europei”

Conform reprezentanților stângii, Die Linke, în 2018, Germania a trimis în Polonia aproximativ 250.000 de tone de gunoi. Acestora li se adaugă deșeurile nedeclarate, cum ar fi plastic sau hârtie, care pot fi transferate în Uniunea Europeană fără a fi înregistrate în evidențe cantitățile.

Mai mult, unii operatori nu au aprobare pentru reciclarea tipurilor de deșeuri pe care le primesc, ceea ce înseamnă importuri ilegale, afirmă Beata Merenda, de la Autoritatea pentru protecția mediului din regiunea Silezia Inferioară, care controlează deșeurile importate în jurul orașului Wroclaw din vestul Poloniei. „Suntem groapa de gunoi a Europei”, se plânge Piotr Barczak, de la organizația de mediu Zero Waste.

Explicație:În locul investițiilor în instalații moderne de reciclare, munții de gunoi sunt arși. Astfel, firmele economisesc bani. Întrucât o mare parte din deșeuri conțin substanțe nocive, oamenii și mediul au de suferit.

Piotr Barczak critică politica guvernului de la Varșovia care, în opinia sa, nu ar combate infracționalitatea din sectorul gestionării deșeurilor. Numărul aprobărilor eliberate este prea mare, iar controalele prea lejere, mai spune el, solicitând, în același timp, sancțiuni mai dure și o mai strânsă cooperare între autoritățile de mediu din Germania și Polonia.

Ar fi de preferat, adaugă Barczak, ca firmele germane să monitorizeze traseul deșeurilor exportate pe teritoriul Poloniei. „Numai că nu o fac, ci doar închid ochii.“