Răspuns :
Răspuns:
științific :
Arborii sunt plante perene cu rădăcinile și tulpina lemnificate. Tulpina, de obicei, reprezintă un ax - trunchiul. După ramificarea ei arborii pot fi cu un buchet de frunze (ferigile arborescente, cocotierul, curmalul, iuca) și cu coroană (coniferele și foioasele).
Bradul este un gen de conifere cu tulpina până la 100 m înălțime, cu coroana deasă, în formă de con. Spre deosebire de molid, cu care se aseamănă la prima vedere, bradul are scoarța netedă, subțire cu numeroase pungi de rășină. Frunzele sunt plate moi, cu partea superioară de culoare verde-închisă și cea inferioară - deschisă cu 2 dungi albe. Se cunosc c. 40 specii. Pe teritoriul republicii noastre se cultivă în scopuri decorative bradul de Siberia, bradul de Caucaz, bradul argintiu ș. a. Din cetină și rămurele tinere se extrage un ulei valoros.
literar :
Dintre toţi arborii care cresc în păduri, o atenţie deosebită i s-a acorat bradului. Ca simbol, bradul întruchipează veşnicia, rezistenţa şi capacitatea de a creşte în orice condiţii. Bradul, cu crengile mereu verzi, pe lângă aspectul decorativ şi utilitatea ca generator de oxigen, a fost de-a lungul timpului prezent într-o serie de evenimente importante pentru viaţa omului. Astfel, cu crengile bradului se împodobesc carul şi porţile mirilor, iar în timpul sărbătorilor de iarnă bradul este prezent împodobit în fiecare casă, fiind un simbol al belşugului şi al inocenţei.
În vechime romanii foloseau bradul pentru a orna casele în timpul solstiţiului de iarnă. Tot din vremuri imemoriale s-a păstrat în anumite zone din România şi celebrarea bradului în ajunul nunţii, la casa miresei. În timpul sărbătorii este cântată şi este jucată hora intitulată „Bradul”. ,, copacul de smarald,, .Frunzele lui sunt ca de smarald,tulpina acestuia este inalta,iar primavara copacul este plin de mici diamante,toamna are si rubine.Acesta este copacul magic
(sper că te-am ajutat:)