Răspuns :
Asemanari: 1. Si grecii si civilizatiile orientale au macar un monument inclus in cele 7 minuni ale lumii antice
2.Ierarhia socială: toate aveau sisteme de ierarhie socială, iar clasa superioară stăpânea asupra clasei inferioare(chiar si acum in India)
3.Control politic: Toate au folosit regula ereditară ca metodă de succesiune și imperialismul ca metodă de expansiune
4.Arte și literatură: Perioada clasică a Romei a văzut multe sculpturi și busturi frumoase, în special ale împăraților, și multe scrieri grozave, în timp ce sprijinul Indiei pentru artă și libertatea religioasă a fost mai mare decât cel al Romei sau al Atenei
5.Dezvoltări tehnologice: India a descoperit numărul zero, infinitul, numerele zecimale și pi. In Grecia il avem pe Aristotel.
Diferente: 1.Mesopotamia a fost un centru al agriculturii, pentru că acolo au existat două râuri inundatoare foarte mari: Tiger și Eufrat. Imaginați-vă doar câte pâini ar fi putut planta în aceste locuri fertile. Grecia este un munte stâncos, dar înconjurat de multe mări. De aceea, grecii nu puteau planta mult în afară de vin și măsline, dar erau mai atrași de mare
2.Marea înseamnă construcții navale mai bune și mai avansate din punct de vedere tehnologic. De aceea, flota ateniană reușise să zdrobească marina gigantului imperiu persan în secolul V î.Hr.
3.Marea a oferit, de asemenea, grecilor posibilitatea de a plasa multe colonii și de a-și răspândi influența din Caucaz și Crimeea în Sicilia și Marsilia modernă. Mesopotamienii au fost închiși în zona lor fertilă.
4.Sumerienii au inventat scrierea c.3200 î.Hr.
5.Astronomia mesopotamiană a fost adoptată de oamenii de știință greci