ŢĂRILE ROMÂNE ŞI PROBLEMA ORIENTALĂ -
Citiţi cu atenţie textele de mai jos, apoi răspundeți la cerințe:
A.”Provincia Bucovinei fusese constituită pe cei 10 000 km2 desprinși din trupul nordului Moldovei, în 1774, când trupele austriece au ocupat regiunea. Pretextul l-a reprezentat necesitatea apărării granițelor imperiale de ciumă și de o invazie a vagabonzilor și de a deschide câi de comunicație între Transilvania și nou dobândita Galiție. Austria dorea, de asemenea, să obțină o compensație pentru influența rusească crescândă în Țările Române, după războiul victorios al Rusiei cu Imperiul Otoman. Sultanul a recunoscut stăpânirea austriacă asupra acestui teritoriu în Convenția din 7 mai 1775.” (Keith Hitchins, Românii, 1774-1866)
B.”După semnarea păcii ruso-turce de la Kuciuk-Kainardji (1774), Iosif al II-lea (împăratul Austriei) a primit, sub pretextul rectificării frontierei, Bucovina, care oferea cu precădere avantaje strategice și înlesnea comunicarea dintre Transilvania și Galiția. Locuite de țărani români, aceste ținuturi nordice ale Moldovei au ajuns în curând obiectul unei politici de colonizare germană analogă celei desfășurate în Banat”.
(Jean Berenger, Istoria Imperiului Habsburgilor, 1273-1918)
C. ”Încheiat la 2/14 septembrie, tratatul de la Adrianopol s-a dovedit a fi un moment de răscruce în dezvoltarea politică și economică a Principatelor. Sultanul a recunoscut autonomia administrativă a Moldovei și Țării Românești și a retrocedat acesteia din urmă cetățile turcești de la Turnu, Giurgiu și Brăila. Prevederile economice ale tratatului au constituit un puternic imbold pentru agricultură și comerț deoarece au scutit Principatele de obligația de a aproviziona Constantinopolul și le-au recunoscut libertatea comerțului cu toate țările. Poarta a fost, de asemenea, de acord cu redactarea unor noi regulamente administrative referitoare la Principate, sub supravegherea Rusiei, și a acceptat ocupația rusească din Principate, până la plata unor mari despăgubiri de război. Prin tratat s-a consolidat astfel poziția Rusiei în Principate dar, totodată, s-au făcut pași importanți pentru împlinirea idealurilor boierilor reformatori, de scuturare a dominației otomane. Acum rămâneau valabile doar o parte a elementelor de suzeranitate otomană – tributul anual și dreptul sultanului de a confirma alegerea domnilor.”
(M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș.Papacostea, P. Teodor, Istoria României)
1. Precizați secolul la care face referire atât sursa A, cât și sursa B.
2. Menționați un spațiu istoric amintit atât în sursa A, cât și în sursa C.
3. Menționați câte o acțiune politico-diplomatică precizată în fiecare sursă.
4. Menționați, pe baza sursei A, o informație privind deznodământul războiului din 1768-1774.
5. Precizați o urmare a războaielor dintre Rusia și Imperiul Otoman asupra Țărilor Române la care face referire atât sursa A, cât și sursa C.
6. Numiți teritoriul anexat de Austria potrivit surselor A și B.
7. Selectați din sursa A două informații aflate în relație cauză-efect, precizând rolul fiecărei informații.
8. Precizați 2 informații privind domnia în timpul regimului fanariot.
9. Formulați, pe baza sursei C, un punct de vedere referitor la tratatul de la Adrianopol și susțineți-l cu 2 informații selectate din sursă.
10. Formulați un punct de vedere referitor la importanța Regulamentelor Organice și susțineți-l cu un argument istoric.