Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Eurasia este cel mai mare și cel mai înalt continent de pe glob, a cărui înălțime medie este de 830 m. Pe teritoriul său, zone întinse sunt ocupate de câmpii, iar cel mai de jos punct al Eurasiei este câmpia caspică, situată la 132 m sub nivelul mării.
În antichitate, munții s-au format pe teritoriul Eurasiei, dar sunt localizați diferit decât pe alte continente: nu la periferie, ci în interiorul continentului.
Figura: 1. Munții Eurasiei.
Sistemele montane eurasiatice includ două mari centuri:
Alpin-himalayan - este situat pe partea de sud și se întinde de la Atlantic până la Oceanul Pacific.
Pacific - se întinde de la nord la sud, capturând partea de est a Asiei.
Formarea munților în Eurasia a avut loc în diferite perioade: de aceea, ei sunt izbitor de diferiți ca înălțime și formă. Ele sunt împărțite în mod convențional în:
Munți tineri - se disting prin înălțimea mare, prezența vârfurilor ascuțite și a pantelor abrupte. Înălțimile predominante în Eurasia: Alpi, Pirinei, Caucaz, Himalaya, platoul tibetan.
Munți vechi - caracterizată prin vârfuri joase și pante înclinate, care continuă să se prăbușească sub influența vântului și a apei. Munții antici ai Eurasiei includ Sayan, Tien Shan, Pamir, Altai, Munții Ural, Karakorum.
Principalele lanțuri montane din Eurasia
Sistemele montane din Eurasia sunt foarte diverse: fiecare dintre ele este interesant și unic în felul său. Iată o listă cu cei mai interesanți munți de pe continent:
TOP-4 articolecare au citit împreună cu aceasta
Aceștia sunt cei mai mari și mai înalți munți nu numai în Eurasia, ci și în întreaga lume. Lățimea sistemului montan ajunge la 350 km, iar lungimea este mai mare de 2400 km. Este situat între Platoul Tibetan și Câmpia indo-ghaneză. Multe vârfuri din Himalaya ating 5-6 mii de metri și, în orice moment al anului, sunt acoperite cu gheață eternă. De aici provine numele sistemului montan, care se traduce prin „sălaș de zăpezi”.