Răspuns :
Răspuns:
Bivolul si cotofana ce George Toparceanu poate fi considerata fabula deoarece prezinta cateva note definitorii ale acestei specii literare.
In primul rand textul este o creatie epica in versuri,in care autorul se exprima prin intermediul personajelor animaliere (bivolul, cotofana si cainele), puse sa actioneze in situatii omenesti, defecte umane cu scopul de a le indrepta.
In al doilea rand, textul este format dintr-o scurta naratiune si o morala ce se desprinde din el. Intamplarile se succed logic, cronologic, urmarindu-se momentele subiectului. Un catel vede pe spinarea unui bivol o cotofana. Uimit de ceea ce observa si de prostia bivolului hotararste sa sara si el pe spinarea bivolului. Astfel situatia initiala se schimba, declansand actiunea ce il surprinde pe bivol tresarind si aruncandu-l pe catel in trifoi. Acest gest reprezinta punctul culminant al actiunii ce va fi urmat de infruntarea cainelui de explicarea neputintei de a fi acceptat si el. Cele 3 personaje puse ca actioneze sunt defapt masti ale unor tipuri umane cum ar fi: omul superior care asi permite slugi de pe spinarea care profita de altii (bivolul), omul umil care ar face orice serviciu si profita in acelasi timp (cotofana) si omul de rand care da orice pentru a schimba conditia sociala si care uneori actioneaza fara sa gandeasca (cainele). Caracterul educat al textului reiese din morala implicita ce se desprinde din text si prin care se critica defectele umane. Cele 3 personaje sunt personificate cu scopul de a ilustra anumite aspecte ale vietii umane. Bivolul caracterizat direct prin trasaturi de forma si de continut specifice fabulei textul ilustreaza aceasta specie literarara.