Răspuns :
Explicație:
Ochiul
Ochiul este un organ pereche situat intr-o cavitate osoasa, numita orbita, cu rol protector. Este alcatuit dintr-o parte principala, numita globul ocular, si organe anexe.
Globul ocular este format din 3 tunici concentrice si o cavitate in care se afla mediile transparente.
Tunica interna este retina care este alcatuita din celulele cu conuri care au rol in vederea diurna, colorata. Celulele cu bastonase au rol in vederea nocturna.
Mediile transparente au rolul de a refracta radiatiile luminoase proiectand imaginea pe retina, in pata galbena. In afara de cornee, alte medii transparente sunt : cristalinul si umoarea sticloasa.
Cristalinul este o lentila convergenta cu proprietati deosebite : sub actiunea unor muschi se poate bomba mai mult sau mai putin, astfel incat distanta sa focala se modifica. Aceasta modificare a distantei focale, numita acomodare, se face reflex.
Lumina refractata prin cristalin strabate umoarea sticloasa si ajunge la retina. Retina, membrana interioara joaca rolul unui ecran : aici se formeaza imaginile.
Procesele prin care se realizeaza vederea au la baza 3 etape succesive : receptia vizuala, transmisia vizuala si formarea senzatiilor vizuale .
Receptia vizuala
Razele luminoase reflectate pe suprafata unui obiect strabat mediile transparente ( umoarea apoasa, pupila si irisul ), se refracta si se aduna pe retina, in pata galbena, unde se formeaza o imagine reala, mai mica si rasturnata.
Transmisia vizuala
Imaginile care se formeaza pe retina sunt transmise la creier prin nervul optic.
Formarea senzatiei de vaz
Imaginile sunt proiectate intr-o zona a creierului, numita arie vizuala, unde ia nastere senzatia de vaz. Creierul anlizeaza si apreciaza marimea si pozitia normala a obiectelor in spatiu.
Sper că te-am ajutat și sa fie bine