Răspuns :

Răspuns:

cunoscută pentru activitatea și spiritul militant privind probleme ale educației și ale societății islamice în general, în special discriminarea femeii.

Aceste probleme au fost dezvăluite într-un blog pe care l-a scris către BBC în 2009. În anul următor, cotidianul „The New York Times” realizează un documentar cu acest subiect în care Malala Yousafzai este protagonistă.

Ca urmare a încălcării interdicției dictate de talibani ca fetele să nu meargă la școală, Malala a căzut victimă atentatului din 9 octombrie 2012. Atunci un grup de talibani au oprit autobuzul școlar în care se afla Malala și au deschis focul asupra ei.[8] Adolescenta a fost grav rănită la cap, însă a scăpat cu viață fiind operată în spitalul militar din Peshawar.[9]

Ca prețuire a activității sale, este nominalizată pentru premiul International Children's Peace Prize, publicația "Time" o situează printre primii 100 oameni ai lumii și este nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014.

La 10 octombrie 2014 i se decernează Premiul Nobel pentru Pace (pe care îl primește împreună cu Kailash Satyarthi) „pentru lupta împotriva asupririi copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”.

Explicație: