Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
cel montan se intalneste doar in muntii inalti in timp ce calota se intalneste in Antatctica si este mai groasa
Relieful montan
Relieful montan se caracterizeaza prin altitudini absolut ridicate, prin energie de relief accentuata, cu variatii hipsometrice bruste, panta si fragmentare puternica.
Reteaua hidrografica prezinta un curs rapid, cu vai adanci, cu profil transversal variat. Eroziunea este foarte intensa datorita pantelor mari.`
Din punct de vedere genetic, relieful montan apare sub forma de masive de natura orogenica, epirogenica sau vulcanica.
Muntii de natura orogenica, cunoscuti si ca munti de incretire sau tipici, sunt cei mai frecventi de pe suprafata Pamantului. Datorita eroziunii care a actionat timp mai indelungat, partile superioare ale structurii cutate au fost distruse.
Prin modelarea lor de catre factorii externi, relieful montan prezinta vai foarte adanci si creste semete decupate si izolate care duc la individualizarea masivelor. In ansamblu, relieful montan este un relief tectonic iar masivele izolate alcatuiesc relieful de eroziune.
Muntii de natura epirogenica sau muntii bloc, cu aspectul unei creste asimetrice, cu un versant abrupt corespunzator planului de falie de-a lungul caruia blocul s-a inaltat si un versant mai putin inclinat ce reflecta intr- anumita masura suprafata initiala.
Calotă glaciară, sau Inlandsis, reprezintă masa de gheață care acoperă porțiunile mari în regiunile polare sau părțile superioare ale munților înalți, și depășește suprafața de 50.000 km2 (19.000 sq mi), astfel, cunoscut și sub numele de ghețar continental. Singurele calote glaciare din prezent se întâlnesc în Antarctica, Groenlanda și în insulele din Oceanul Arctic. Acolo vegetația lipsește, datorită absenței unui strat de sol.
Cu plăcere∵