Răspuns :

Răspuns:

Bună!

Explicație:

a) erau -> predicat verbal

b) este zăpada> predicat nominal

c) am văzut -> predicat verbal

este un elev -> predicat nominal

d)este un jurnalist -> predicat nominal

a primit -> predicat verbal

Sper ca te-am ajutat!

Răspuns:  

a)               Predicat : erau (predicat verbal, "a fi" este verb predicativ, deoarece se poate înlocui cu "există"/" se află ")

b)               Predicat : este zapada -> Predicat Nominal (vb copulativ "a fi" si numele predicativ simplu "zapada", exprimat prin substantiv comun)

c)               Predicat : am vazut -> Predicat Verbal

                  Predicat : este un elev -> Predicat Nominal (vb copulativ "a fi" si numele predicativ simplu"elev", exprimat printr-un substantiv comun)

d)               Predicat : este un jurnalist -> Predicat Nominal (vb copulativ "a fi" si numele predicativ simplu "jurnalist", exprimat prin substantiv)

                  Predicat : a primit -> Predicat verbal

Explicație:

Pentru a-ti da seama ce fel de predicat este (verbal sau nominal), trebuie sa stii ca predicatul nominal este format dintr-un verb copulativ si un nume predicativ. Acum, cel mai probabil, esti clasa a 5-a sau a 6-a si, de aceea, cunosti doar verbul copulativ "a fi", primul invatat, dar ai sa inveti, in anii ce urmeaza, ca exista mai multe verbe copulative si anume, ti le insiruiesc eu aici (a fi, a ramane, a insemna, a parea, a deveni, a ajunge, a iesi, a se face) sunt cele de baza, care se invata intr-a 7-a si mai sunt si (a se preface, a se arata, a se numi, a se chema si a se naste - cu sensul figurat - adica : m-am nascut artist)

In afara de vb "a deveni", care este intotdeauna vb copulativ, restul pot fi sau nu vb copulative - iti dai seama in functie de context.

Cum iti dai seama daca sunt verbe copulative ?

Pai, in primul rand, logic, daca ele pot fi inlocuite cu verbul a deveni, care, cum am zis, este intotdeauna copulativ, atunci, în cazul respectiv, este verb copulativ) ex: Am ajuns milionar (am ajuns poate fi inlocuit cu vb "am devenit", iar propozitia isi pastreaza sensul).

Iar a 2-a metoda prin care iti poti da seama daca verbul este sau nu copulativ (daca nu e copulativ, e predicativ), este : sa vezi daca cuvantul care sta dupa el, descrie obiectul (arata daca e ceva/cumva) sau daca descrie locul.

Daca descrie obiectul/persoana , adica :

Sunt frumoasa (sunt cumva) - este verb copulativ

Sunt artista (sunt ceva) - e verb copulativ

Sunt in parc (undeva) - e verb predicativ , deoarece arata locul

Sunt la teatru (undeva) - e verb predicativ , deoarece arata locul

Ai sa inveti mai multe in clasa a 7-a, deoarece, banuiesc, ca n-ai ajuns inca acolo. Dar, sper ca aceasta explicatie sa iti fie de folos.

Acum , stiind doar verbul "a fi", te uiti sa vezi daca cuvantul ce-l urmeaza arata cum e obiectul/persoana, adica raspunde la intrebarile ceva/cumva sau arata locul, in cazul in care arata locul , nu mai este vb copulativ, deci, este vb predicativ, iar in primul caz (in care arata ceva/cumva), este verb copulativ.

Si retine ca PN (predicatul nominal) este format din verb copulativ si numele predicativ (care poate fi simplu/multiplu - in functie de numarul cuvintelor din care este format - si este exprimat prin subst., adjectiv, pronume, numeral etc)