Răspuns :
Răspuns:
podisul Dobrogei
Podișul Dobrogei se prezintă ca un podiș relativ rigid, format pe roci vechi (șisturi verzi, granituri), depozite sedimentare mezozoice și neozoice, puternic erodat de acțiunea îndelungată a factorilor exogeni, cu un relief domol, ușor ondulat și cu altitudini relativ reduse (200-300m). Partea de nord este mai înaltă, ajungând pe alocuri la 350-400 m dar și la 467 m în vârful cel mai înalt (Vf. Greci din Munții Măcinului). Partea de sud are sub 200 m (altitudinea maximă este de 204 m în Podișul Deliorman).
Relieful Dobrogei este din punct de vedere al componentelor unul complex,
deoarece are podisuri(fostii munti Hercinici),depresiuni, chei (Cheile Dobrogei), litoral(litoralul Marii Negre), delta (Delat Dunarii), suprafete intinde-campii,locuri desertificate.
In cadrul subprovinciei ponto-danubiene, ansamblul fenomenelor fizico-geografice pune in evidenta aspecte foarte variate.Dobrogea, se detaseaza ca unitate cea mai bine conturata prin prezenta Dunarii si Marii Negre.
Podisul Dobrogei:
Limite:– între Dunăre şi Marea Neagră
Subdiviziuni:
Masivul Dobrogei de Nord (M-ţii Măcinului 467m vf. Greci, Pod.Babadag, Culmea Niculiţelului, Dealurile Tulcei).
Podişul Dobrogei Centrale (Pod.Casimcei) este străbătut de râul Casimcea.
Podişul Dobrogei de Sud –în porţiunea mai joasă s-a construit Canalul Dunăre-M.Neagră. Spre est- relief litoral (cu faleză şi plajă). Este străbătut de văi foarte adânci şi paralele, de la SE spre NV.