„Dragu-mi era satul nostru cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri! Dragi-mi erau tata și mama, frații și surorile, și băieții satului, tovarășii mei din copilărie, cu care, în zile geroase de iarnă, mă desfătam pe gheață și la săniuș, iar vara, în zile frumoase de sărbători, cântând și chiuind, cutreieram dumbrăvile și luncile umbroase, prundul cu știoalnele*, țarinile cu holdele, câmpul cu florile și mândrele dealuri, de după care-mi zâmbeau zorile în zburdalnica vârstă a tinereții!
Asemenea, dragi-mi erau șezătorile*, clăcile*, horele și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire! De piatră de-ai fi fost, și nu se putea să nu-ți salte inima de bucurie când auzeai, uneori în puterea nopții, pe Mihai scripcarul* din Humulești umblând tot satul câte c-o droaie de flăcăi după dânsul și cântând (...)
Apoi lasă-ți, băiete, satul, cu tot farmecul frumuseților lui, și pasă de te du în loc străin și așa depărtat, dacă te lasă pârdalnica* de inimă! ...” Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”
1 Propune sinonime pentru cuvintele: limpede, mâhnire, tovarăşii, străin.
2 Integrează în enunţuri substantivele explicate.
3 Identifică şi reconstituie două câmpuri lexicale prezente în text.
4 Numeşte obiectul descris în acest text.
5 Identifică tipul descrierii realizate în textul propus.
6 Cine realizează această descriere?
7 Transcrie, din acest text, trei detalii de ordin natural, geografic.
8 Descrierea este şi un prilej de comunicare a emoţiilor, a sentimentelor. Descoperă sentimentele, stările afective exprimate.
9 Descoperă şi ilustrează cu citate semnificative, două tipuri de imagini artistice.
10 Numeşte şi notează figurile de stil care te-au impresionat în acest fragment.
ajutor