Răspuns :

Explicație:

Tipuri de forte

Reactiunea normala, normala N, repezinta forta (actiunea) ce se exercita asupra oricarui corp sprijinit de catre corpul pe care se sprijina.

Forta de frecare Ff este forta care exercita la suprafata de contact dintre corpuri si se opune miscarii corpurilor unul fata de celalalt.

Forta de frecare statica Ffs se exercita intre corpuri aflate in repaus si este mai mare decat forta de frecare cinematica Ffc sau forta de frecare de alunecare ce se exercita intre corpuri care aluneca unul fata de celalalt, numita simplu forta de frecare Ff.

Legile frecarii au fost stabilite experimental si se enunta astfel:

L 1. Forta de frecare de alunecare intre doua corpuri este independenta de aria suprafetei de contact dintre corpuri.

Forta de frecare de alunecare depinde de natura suprafetelor corpurilor si de gradul acestora de prelucrare (asperitati, slefuire).

L 2. Forta de frecare de alunecare este proportionala cu forta de apasare normala exercitata pe suprafata de contact.

F = µN (3)

µ este coeficientul de frecare la alunecare; µ = tgφ, φ unghiul de frecare, in cazul in care corpul coboara uniform cu frecare pe un plan inclinat de unghi φ.

Tensiunea T din fir (tija) reprezinta forta ce se exercita intre partile firului separate prin sectiune transversala. Reprezinta actiunea si reactiunea exercitate de partile unui fir una asupra celeilalte.

Daca firul este ideal (lipsit de masa si inextensibil) tensiunea este aceeasi in orice sectiune iar daca are masa tensiunea difera de la o sectiune la alta.

Forta elastica Fe este forta ce se exercita intr-un corp deformat elastic in sensul revenirii la forma initiala.

Fe este reactiunea fortei deformatoare F.

Deformarea corpurilor este fenomenul fizic ce consta in schimbarea formei corpurilor in urma interactiunii cu alte corpuri.

Deformarea este elastica atunci cand corpul revine la forma initiala in urma incetarii interactiunii.

Deformarea este plastica cand forma ramane schimbata la incetarea interactiunii.