Testare

Se dă textul:

Întotdeauna, în perioada ireală a Sărbătorilor, când mă scol foarte devreme și geamurile sunt înghețate până sus, și prin sticla lor deformată ninge înverșunat și strâmb, și când stau încă năuc în bucătărie, cu lumina aprinsă – undeva în adâncul blocului meu răsună un deșteptător -, am aceeași viziune de cititor înrăit. Sorbind din cafeaua fierbinte, visez Cartea. Mai nebunească decât Veacul de singurătate, mai profundă decât Castelul, mai nesfârșită decât Căutarea timpului pierdut. Imaginez o mare echipă de scriitori care să muncească timp de câteva generații la o singură carte, pe care s-o citești din copilărie, de când deslușești literele, până la patul de moarte, când nu le mai deslușești. O carte care să se substituie vieții tale, dar fără clipele, zilele, lunile, anii monotoni ai vieții. În adolescență, ghemuit în pat, mi se-ntâmpla să citesc uneori de dimineață până seara, uitând să mănânc și aproape și să respir, pentru că paginile – pe care de fapt nici nu le mai vedeam – descriau oameni adevărați, nori adevărați, orașe adevărate, pe când, dacă-mi ridicam privirile, nu vedeam decât jalnice umbre. Îmi dădeam seama că se înserează doar când paginile se făceau roșii ca focul, apoi cenușii. Drama vieții mele a început mai târziu, când în locul Cărții am fost silit să trăiesc realitatea.

Mă tem că de-acum încolo nimeni nu va mai locui în cărți, așa cum au făcut-o generația mea și cele precedente. Și că utopia lecturii va rămâne undeva, pe o colină îndepărtată, ca un mare labirint ruinat.

(Mircea Cărtărescu, Ruina unei utopii)


*utopie – 1.Ideal, concepție politică sau socială generoasă,dar irealizabilă. 2.Proiect imaginar, fantezist, irealizabil.

Cerințe:


1. Precizează numărul de sunete din cuvintele următoare: înghețate, echipă. Realizează transcrierea fonetică.

2. Transcrie, din text, două cuvânte care conțin diftongi diferiți.

3. Scrie sinonime potrivite pentru cuvintele: jalnice, adevărate.

4. Construieşte câte un enunţ cu omonimele cuvintelor mare și mai.

5. Selectează, din fragmentul de mai sus, o comparație și comenteaz-o în 2-3 rânduri.



II. Redactează o compunere, în 12-25 de rânduri, care să aibă următorul început: Întotdeauna, în perioada ireală a Sărbătorilor, când mă scol foarte devreme și geamurile sunt înghețate până sus, și prin sticla lor deformată ninge înverșunat și strâmb...

Ai în vedere următoarele:

Să folosești modurile de expunere cunoscute;

Să prezinți o întâmplare din perioada sărbătorilor de iarnă;

Să ai vocabular adecvat, așezare în pagină, expresivitate;

Să te încadrezi în limita de rânduri.


Scrie, în 5-10 rânduri, semnificația proverbului:,,Cartea cum o lași, te lasă și ea îndată.”



AJUTOR REPEDE AM NEVOIE DE EA PANA LA 13.50
sau macar primele 5 puncte va rog repedeeeeee