Răspuns :
Răspuns:
a) Nativii americani au cultivat floarea-soarelui din tipul original de plantă, stufos, cu mai multe calatidii, pentru a produce o plantă cu o singură tulpină care susține o floare mare.
b) Presa de ulei a fost descopită de un țăran rus.
Utilizările multiple ale culturilor includeau măcinarea pentru producerea făinii sau a șrotului, pentru prepararea pâinii și a prăjiturilor. Semințele erau prăjite, sparte și consumate întregi, fie ca gustare, fie amestecate cu alte semințe, nuci și boabe într-un tip de musli.
c) In fiecare zi, floarea-soarelui urmareste razele soarelui ca un spectator al unui meci de tenis extrem de lent. Desi toate plantele se ghideaza dupa soare, floarea-soarelui este cea care are cea mai complexa rotatie, miscandu-se catre est dimineata si catre vest seara.
d) Floarea-soarelui se cultivă în prezent în principal pentru seminţele ei, din care se extrage un ulei excelent. Uleiul de floarea-soarelui se foloseşte la gătit, în sosurile pentru salate şi la fabricarea margarinei. Seminţele au o valoare nutritivă mare, conţinând 18–22% proteine, precum şi alte substanţe nutritive.
Sper ca te-am ajutat :)
Răspuns:
a)De unde este originara floarea soarelui?
Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o plantă anuală din familia Asteraceae, nativă din America.
b) Cine a descoperit presa pentru ulei?
In anul 1835, un ţăran rus a descoperit presa pentru ulei de floarea-soarelui, dar au mai trecut 200 de ani până s-au dovedit efectele terapeutice ale plantei.
C) De ce se rotește floarea soarelui după soare?
Desi toate plantele se ghideaza dupa soare, floarea-soarelui este cea care are cea mai complexa rotatie, miscandu-se catre est dimineata si catre vest seara.Dar oamenii de stiinta nu au stiut pana acum de ce urmarirea se opreste atunci cand ajung la maturitate. Un nou studiu arata ca floarea-soarelui are propriul ceas intern legat de ritmul cresterii tulpinii. Intr-o serie de experimente, oamenii de stiinta au legat plantele tinere pentru a le impiedica sa se miste si le-au rotit in directia inversa a soarelui. Rezultatul acestui experiment a fost o crestere cu 10% mai lenta decat a celorlalte plante.
Conform unui studiu publicat in revista Science, printre motivele care ghideaza plantele dupa soare se numara si genele, hormonii si polenizarea. Heliotropismul joaca de asemenea un rol important si se refera la producerea de polen care se datoreaza unor celule motoare situate in pulvinus. Atunci cand soarele actioneaza asupra acestuia are loc eliberarea ionilor de potasiu, actiune care determina rotirea florii perpendicular soarelui. La maturitate, flexibilitatea pulvinusului se pierde iar floarea ramane in pozitia ei, cu fata in jos si orientata catre rasarit.
Orientarea florii-soarelui după soare este determinată de fototropismul acestei specii.
d) Care sunt foloasele obtinute de la floarea soarelui?
Foloasele obtinute de la floarea soarelui sunt : ulei,malai,semintele , preparate medicinale,hrana animale
Explicație: