Răspuns :

1. Prima nuvela istorica din literatura romana. Specie a genului epic in proza, nuvela are un singur fir epic, personaje relativ putine si un personaj cental bine conturat. In nuvela istorica, acest personaj este o personalitate istorica, un domnitor (aici domnia lui Alexandru Lapusneanu) si relateaza atat momente esentiale din viata lui cat si evolutia acestuia.

2. Inspirata din trecutul istoric al tarii, tema nuvelei este de factura romantica si prezinta destinul unui tiran sangeros, Alexandru Lapusneanu, intors la cea de-a doua domnie. Prezenta acestui personaj extraordonar inzestrat cu trasaturi de exceptie (pozitive si negative) contureaza caracterul romantic al operei si implicit al personajului. Asa cum afirma G. Calinescu: "Lapusneanu este un domnat romantic, osandit de providenta sa verse sange nevinovat și sa nazuie spre mândrie". În acest sens exista trei secvente elocvente:

1. intrarea domnitorului în tara Moldovei, ocazie cu care își demonstrează inflexibilitatea.

2. cea din biserica.

3. la ospățul pregătit de domnita Ruxandra, surprinde piramida din capete celor 47 de boieri aranjate în mijlocul mesei.

Toate acestea au elemente tipic romantice.

Scenele în antiteza (voievod vs. boieri, voievod vs. domnita Ruxandra); la nivelul personajului central, antiteza interna, modul de a vorbi al personajului, discursul voievodului este unul romantic în care sunt folosite toate procedeele de retorica tipice romantice, repetitia, gradația, interogatia și exclamația retorica, enumeratia, citarea din textul biblic.