Răspuns :

Răspuns:

                                           MONGOLIA:

                                 Investiții în industria textilă

  O discuție despre industria textilă din Mongolia poate însemna o adevărată călătorie în timp, chiar una de milenii, până în vremurile în care confecționarea hainelor era la rang de artă pe aceste meleaguri. Tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, iar Mongolia este o țară recunoscută pe plan mondial pentru calitatea produselor sale textile. În acest stat asiatic sunt produse haine și diverse alte confecții din patru fibre naturale: cașmir, blană de iac, lână de oaie și păr de cămilă.

  Cașmirul este cel mai important și mai căutat produs textil mongol. La începutul anilor '90, când Mongolia a început trecerea de la economia centralizată la cea de piață, producția de cașmir a crescut de la 4 000 de tone la 10 000 de tone, pe fondul cererii internaționale tot mai mari. Cașmirul a devenit extrem de căutat și în industria modei, iar prețul său a crescut, tot ca urmare a cererii din ce în ce mai mari. Mongolia asigură 28% din producția mondială de cașmir. La începutul acestui deceniu, în Mongolia existau 56 de fabrici în care se produce cașmir, din păr de capră, însă cele mai multe dintre aceste unități necesită investiții masive pentru a fi în pas cu cerințele internaționale și standardele de pe piața globală a modei.

  A doua sursă de materie primă pentru textilele produse în Mongolia este lâna de oaie, iar această țară are peste 15 milioane de oi, la o populație de 2 milioane de locuitori. Specialiștii locali au creat rase speciale de oi care dau mai multă lână de calitate, aproximativ 7,5 kilograme de la fiecare animal, și care se adaptează climei locale, secetoasă pe perioade lungi din an.

  O altă materie primă căutată în industria textilă și specifică Mongoliei este părul de cămilă bactriană. În 2010, în această țară asiatică erau aproximativ 260 000 de cămile bactriene, care produceau peste 700 de tone de păr pe an pentru industria textilă. Părul de cămilă, folosit pentru sectoarele confecțiilor de nișă din industria textilă, este extrem de căutat în Iran, China, Rusia și chiar în Australia. Părul de cămilă este folosit pentru a produce haine, jachete, pulovere sau fuste de calitate ridicată. La fel de specific pentru Mongolia este și părul de iac, din care se produc diverse confecții.

  Producția textilă reprezintă 23% din sectorul industrial al Mongoliei. Confecțiile mongole variază de la haine elegante, la cele care sunt utilizate de familiile nomade care se ocupă cu creșterea animalelor. Pe lângă haine, industria textilă mongolă este cunoscută și pentru producerea covoarelor, în special în două fabrici mari, situate în capitala Ulan Bator și în orașul Erdenet. Potrivit analiștilor, datorită calității deosebite, sectorul mongol de producție a covoarelor are potențial de dezvoltare a exporturilor în state precum China, Belgia, Turcia sau Egipt.

  welinkbusiness: Materialele textile mongole sunt tot mai căutate și de aceea au apărut multe companii particulare în domeniu. Însă acestea au nevoie de ajutorul statului pentru a se dezvolta și de a beneficia de credite preferențiale pentru achiziționarea de utilaje și materie primă. De asemenea, pentru ca produsele textile să devină competitive pe plan internațional, Mongolia are nevoie de laboratoare de testare, echipamente și utilaje de producție la standarde internaționale. În industria textilă lucrează peste 40 000 de oameni, care însă au nevoie de o dezvoltare a calificărilor, pe fondul modernizării tehnologiilor din domeniu.

Explicație:

Sper ca intelegi!

Răspuns:

Multe instalații industriale au fost închise cu tranziția spre capitalism și sfârșitul Uniunii Sovietice, stat care menținea fabricile, în mare parte deficitare. Mineritul are ca principale produse: petrolul, cărbunele și cuprul, împreună cu exploatări mai mici, de molibden, wolfram și fosfați