Citește următorul fragment:
La Geneva l-am cunoscut pe Erik Jackson, un student gata de absolvire la Oxford, om de cultură remarcabilă, literară (poetică, estetică), filosofică și prețuind îndeseobi literatura și poporul spaniol, cunoscând limba spaniolă și toată cultura Spaniei, făcând în stil de mare eseist briliante asociații de idei și comparații de filosofia culturii. Faptul că iubea și cultura latină m-a făcut să-l admir îndeseobi, ca și demnitatea, tactul, finețea lui în relațiile cu mine. Ne-am împrietenit la toartă și îl consider cel mai de calitate om pe care l-am cunoscut la Geneva și, poate, peste hotare, de când am călătorit dincolo de granițele țării.
Marile prietenii de felul acesta înnobilează, spiritualizează, purifică, făcând pe prieteni să trăiască doar pe cele mai înalte culmi spirituale. Așa ceva nu se întâlnește deseori în viață și în orice caz nu la orice fel de oameni.
Prietenia cu Erik Jackson are și avantajul că nu ne-am văzut atât de mult și de îndelungat, încât să ne descoperim și scăderile sau defectele. A fost o prietenie de vacanță, o prrietenie de zile mari, care s-a înmulțit și s-a prelungit fără a se trece la banalități, familiarități care, de obieci, strică sau distrug prieteniile.
O anumită discreție, distanță, rezervă sunt necesare în marile prrietenii […] Nicio clipă nu am avut impresia că totul venea numai de la mine sau de la el, ci din amândouă părțile, firesc, sincer, măsurat.
Petru Comarnescu, Jurnal. 1931-1937
A. Scrie, în enunțuri, răspunsul pentru fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat :
1. Menționează contextul în care a avut loc întâlnirea cu Erik Jackson, utilizând informațiile din textul dat.
2. Precizează recomandarea făcută de Petru Comarnescu în ultimul paragraf, referitoare la marile prietenii.
3. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, o trăsătură de caracter a lui Erik Jackson desprinsă din primul paragraf al textului.