Răspuns :

Răspuns:

Democrația ne spune astăzi că minoritatea se supune majorității, adică în urma alegerilor libere cei care se bucură de voința și suportul majorității populației, au dreptul legal de a veni la guvernare. Paradoxal, dar se întîmplă foarte des, ca după alegeri, cei care vin să guverneze, supun majoritatea care i-a ales. Astfel, ne convingem că principiile democratice nu funcționează întotdeauna, pentru că cei cărora le dăm votul și le delegăm voința noastră uită de angajamente.

La începuturi, acest principiu al democrației era „extins” doar asupra elitei din societate, care avea drept de vot. Și abia în secolul trecut importante categorii ale societății au obținut dreptul de cetățean și de a vota. Acest lucru s-a întâmplat, pentru că legile naturii sunt universale și în lupta cu timpul sunt mereu cîștigătoare, adică mai devreme sau mai tîrziu ajung să se impună. Și chiar dacă la moment acest principiu nu funcționează întotdeauna în procesul de alegere a guvernării, realitatea din societate pe care se tot chinuie s-o pipăie cei cu sondajele, mereu este dictată de majoritate.

Iar dacă dorim din tot sufletul să facem reforme palpabile, trebuie numaidecît să ținem cont de realitățile din societatea moldovenească, de majoritarii din cadrul societății, cît și de majoritarii din spațiul post-sovietic în care Moldova se mai regăsește. Un lucru este clar, că atît timp cît ne vom afla în această „majoritate” post-sovietică, va fi imposibil să facem reforme sau schimbări reale de sistem. Acest lucru este dictat de realitatea obiectivă și nu de preferințele noastre politice. Respectiv, trebuie să spun că unii politicieni sunt extrem de fanteziști cînd spun că poate avea loc integrarea europeană concomitent cu cea din cadrul CSI. Acest lucru este imposibil.

A propus, un aport la transformările din Georgia a fost și ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia, care are o influență importantă în spațiul post-sovietic. Mihail Saakașvili, președintele georgian, profitînd de starea de „izolare”, a început reformele dure de contracarare a corupției. Acum, dacă a reușit să-i facă pe corupți a fi minoritari în societatea georgiană, atunci sunt sigur că reformele sunt de durată.

Și la noi starea de lucruri din societatea este dictată de majoritate, care face regula. Astfel, dacă majoritarii dau mită și fac afaceri ilegale, atunci minoritarii chiar dacă încearcă să nu dea mită sau să facă afaceri ilegale, ei ajung să se convingă că numai darea de mită și afacerile ilegale funcționează. Este o realitate tristă, dar adevărată, iar aflarea noastră în legături strânse cu spațiul post-sovietic conservează această realitate. Poate să ne dea Uniunea Europeană milioane și miliarde drept suport pentru a face reforme, însă toți acești bani vor intra ca apa în nisip și efectul va fi neglijabil. Se pare că mulți politicieni de la Chișinău au înțeles acest lucru și probabil că le convine.

De unde se trage ilegalitatea în societatea moldovenească? Este evident că după 5 decenii de trai sovietic, moldovenii s-au văzut scăpați la libertate, iar majoritarii au tălmăcit greșit democrația, crezînd că de azi înainte pot face tot ceea ce vor. Astfel, majoritatea absolută a populației a început să nu mai respecte legile interpretîndu-le doar în favoarea lor.

Schimbarea va veni doar atunci cînd acești majoritari din cadrul societății moldave vor fi plasați într-un mediu în care se vor trezi a fi minoritari și unde vor funcționa regula altei majorități. Acest lucru se va întîmpla atunci cînd Moldovei i se va oferi cu adevărat perspectiva europeană. Aluzii precum că Moldova va ajunge în UE, dacă va îndeplini toate condițiile nu sunt valabile și le calific drept demagogice din partea Uniunii Europene. Pentru că anumite condiții tehnice Moldova poate să realizeze și din cîte știu multe deja le-a îndeplinit, însă ceea ce ține de reforme - acestea nu pot începe decît atunci cînd vom avea deschiderea din partea partenerilor europeni, care trebuie să înțeleagă că ele real nu pot avea loc decît eventual concomitent cu liberalizarea regimului de vize.