Răspuns :

Răspuns:

1. RITM --> Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți claritatea mesajului tău este de a vorbi moderat. Oamenii tind să vorbească repede atunci când sunt nervoși sau nesiguri de ceea ce spun. Vorbind mai încet, nu numai că va auzi toată lumea ce ai de spus, dar te va face să te simți mai încrezător și mai în control.

2. RESPIRAȚIE --> Dacă respiri adânc în piept, în loc de abdomen, vocea nu va suna cum trebuie. Poate fi greu să-ți amintești să respiri profund atunci când ești nervos sau stresat, dar respirațiile diafragmatice te vor relaxa și-ți vor îmbunătăți profunzimea vocii și te vor ajuta să suni mai încrezător. Folosește-ți diafragma atunci când respiri și atunci când ai de vorbit mult. Nu vei depune efort și nici nu vei leza corzile vocale.

3. POSTURĂ --> Modul în care stai ar putea afecta discursul tău. Stând jos sau în poziție verticală vă permite să respiri în mod corespunzător și asta va da vocii o rezonanță mai puternică și va fi mult mai clară.

Mișcarea capului poate, de asemenea, face diferența. Dacă îți ridici ușor bărbia, vocea va suna mai clar. Dacă ții privirea în jos, acest lucru va afecta și vocea. Și umerii trebuie relaxați; dacă sunt strânși și încordați, nu vei putea ține un discurs coerent.

4. HIDRATAREA --> A fi hidratat ajută și calitatea vocii. Dacă bei cafea, sifon sau vin pe parcursul zilei în loc de apă, corzile tale vocale ar putea să nu fie destul de umezite și vor obosi destul de repede. Ele trebuie să fie foarte flexibile deoarece vibrează atunci când vorbim: pentru femei vibrează în medie de 200 de ori pe secundă, iar pentru bărbați de aproximativ 120 de ori pe secundă.

5. PITCH-UL VOCII --> Pitch-ul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos.

6. NU ȚIPA --> Asta nu este foarte grozav pentru corzile tale vocale. Țipatul poate duce la noduli vocali sau lovituri ale corzilor vocale. La fel și vorbitul în șoaptă timbrată. Dacă nu poți vorbi, ia-ți o pauză de câteva zile. Nu forța vocea. Și ea are nevoie de timp.

7. DICȚIA --> Pe lângă o respirație corespunzătoare, dicția este la fel de vitală. Mai ales atunci când avem de vorbit și trebuie să comunicăm eficient. Și de mult ori mesajul trimis poate că nu este întocmai cu ceea ce am vrut noi să spunem. Claritatea și eficiența țin foarte mult de dicție. Iar asta necesită antrenament. Dicția te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact.

Sper că te-am ajutat!