Răspuns :
Explicație:
1.Bătălia de la Nicopole [Nikopol, Bulgaria] (25 septembrie 1396). Cruciadă a unei coaliţii creştine împotriva Imperiul Otoman.
Cucerirea aproape în totalitate a Peninsulei Balcanice în a doua jumătate a sec. XIV şi intenţiile expansioniste ale otomanilor au determinat pe regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg (1387 – 1437), să încerce mobilizarea principilor occidentali, sub steagul Papalităţii, pentru a opri înaintarea musulmanilor şi a-i alunga din Balcani.
Dezastrul de la Nicopole a descurajat pentru aproape 50 de ani orice încercare a creştinilor de a-şi uni eforturile pentru alungarea otomanilor din Europa. Greul luptelor a rămas pe seama statelor aflate în prima linie, Ungaria şi Ţările Române.
După victorie, Bayezid desfiinţează statul bulgar de la Vidin (ţarul Stracimir trecuse de partea cruciaţilor), confiscând moşiile bisericeşti şi boiereşti pe care le-a dăruit spahiilor, şi transformă cetăţile de pe malul drept al Dunării în puncte de sprijin pentru incursiunile de pradă la nordul Dunării.
Aceste măsuri, îndeosebi soarta moşiilor boiereşti, au consecinţe în Ţara Românească, unde boierii îl părăsesc pe Vlad I (1396 – 1397), alăturându-se lui Mircea cel Bătrân, care îşi redobândeşte tronul.
2.Cruciadă Varna a fost o campanie militară fără succes montat de mai mulți monarhi europeni pentru a verifica expansiunea Imperiului Otoman în Europa Centrală , în special în Balcani între 1443 și 1444. A fost numit de către Papa Eugene IV la 1 ianuarie 1443 și condus de regele Władysław III al Poloniei , Ioan Hunyadi , Voievodul Transilvaniei și ducele Filip cel Bun de Burgundia . Cruciada de la Varna a culminat cu o victorie decisivă otomană asupra alianței cruciaților la bătălia de la Varna din 10 noiembrie 1444, în timpul căreia au fost uciși Władysław și legatul papal al expediției, Julian Cesarini . Cruciada de la Varna -
Mulți dintre cruciați au fost paralizați de degerături , mulți mai mulți au murit în bătălii de urmărire mai mici și mulți europeni au fost capturați. Ungaria a căzut din nou în război civil până când Hunyadi a fost ales regent pentru pruncul Ladislau în iunie 1446. Branković a păstrat controlul asupra Serbiei. Victoria otomană de la Varna, urmată de victoria lor în cea de-a doua bătălie a Kosovo din 1448, a descurajat statele europene să trimită asistență militară substanțială către bizantini în timpul cuceririi otomane a Constantinopolului în 1453. Deși Pius II a declarat oficial o cruciadă de trei ani la Consiliul de la Mantua pentru a recuceri Constantinopolul de la otomani, liderii care i-au promis 80.000 de soldați au renunțat la angajamentul lor. Imperiul Otoman a fost liber, timp de câteva decenii, de orice încercări serioase de a-l împinge afară din Europa. Cruciada de la Varna
Sper că te-am ajutat și sa fie bine