Cine mă ajută la un eseu ? Scrie un eseu argumentativ în care să demonstrezi tipul de mamă ,pe care îl prezintă Mara,din romanul eponim de Ioan Slavici

Răspuns :

Bună! ❤️

Răspuns:

Autentică izbândă a prozei românești în direcția realismului social și psihologic, romanul ,,Mara" a fost publicat în anul 1906. Este un roman traditional de tip obiectiv, roman realist, social care prezintă relația individ - colectivitate in contextul pătrunderii relațiilor capitaliste și al dezvoltării târgurilor de provincie, a breslelor în Ardeal la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Tema romanului o reprezintă prezentarea eforturilor unei femei văduve dintr-un târg transilvănean, Radna de a obține o poziție socială privilegiată între micii negustori ai locului prin hărnicie si perseverență pentru a le asigura un trai mai bun copiilor săi, Trică și Persida.

In opinia mea, Mara reprezintă o mamă model, atât pentru copiii sai, cât și pentru întreaga societate.

In primul rând, aceasta își pune copiii mai presus de ea, muncește pentru a le oferi un trai mai bun, și face foarte multe sacrificii pentru că aceștia să devină oameni de nădejde. Astfel, încă de mici, dansa ii învață ca în viață nimic nu se câștigă gratis, trebuie sa fii ambițios și sa muncești pentru a obține ce dorești. Mara se asigură că, odraslele sale primesc o bună educație, astfel, pe fiica sa o dă în grijă maicii Aegidia, iar pe Trică i-l încredințează lui Bocioacă, starostele cojocarilor ca ajutor de calfa. La mănăstire, Persida învață să fie cuminte și smerită ceea ce o neliniștește într-o anumită măsură pe mama sa ,,Nu care cumva călugărița aceea s-o momească, s-o farmece și s-o facă călugăriță smerită. Mai bine moartă! Dar nu! asta nu era cu putință : ne-am de neamul ei n-a fost om smerit ; tot creștini adevărați. "

Mara este extraordinar de mândră cu cei doi copii ai să-i și exclamă cu satisfacție ,,Tot n-are nimeni copii ca mine."

In al doilea rând, Mara este o mamă chibzuită până la zgârcenie, în fiecare seară aceasta făcându-sși socotelile și bunând bani în trei ciorapi : unul pentru bătrânețile sale, unul pentru Trică și unul pentru Persida.

Chiar dacă femeia are o fire aprigă și ambițioasă, Mara ascunde sub această mască o mare sensibilitate, suferind de fiecare data când copiii ei trec prin greutăți. Când căsătoria fiicei sale cu Națl era in declin aceasta să dovada de dragoste maternă, ii este alături și o sprijină pentru a trece mai ușor peste aceste perioade grele.

In concluzie, putem afirma că Mara, protagonistă în romanul eponim scris de Ioan Slavici reprezintă tipul mamei care sacrifică totul pentru bunăstarea copiilor săi, care făcea neobosite drumuri între Radna și Lipova, câștigând bani atât pentru dansa, cât și pentru odraslele sale. Aceasta dă dovadă de o deosebită ambiție, putere de caracter și voință, făcând tot ce-i sta în putință sa țină loc în familie atât de mamă, cât și de tată.

Succes