Răspuns :

Schimbul Pasiv -

      Plasmalema are o structură trilamelată, lipoproteică ce prezintă 2 porţiuni hidrofile externă şi internă (poate intra în contact cu apă) şi o porţiune mediană(hidrofobă) realizată de către cele două părţi hidrofile. Porţiunea lor hidrofoba restricţionează pasajul transmembranar a unor molecule hidrosolubile şi a ionilor (ce vor trece prin nişte canele specifice, numite canale ionice).La nivelul membranei se găsesc şi proteine situate pe fata externă, internă şi transmembranar realizând funcţia specifică a celulei, tot odată se mai găsesc şi glucide legate de lipide, formând glicolipide şi legate de proteine formând glicoproteine acestea sunt încărcate negativ. Modelul plasmalemei este cel în mozaic fluid (Nici o structură nu o anumită poziţie în spaţiu, mereu în mişcare)

      Transportul Pasiv la nivelul aceştia se realizează, cum spune şi numele fără uz de energie, acestea fiind difuziunea, osmoza şi difuziunea facilitată.

       Difuziunea, pe de-o parte şi de alta a membranei celulare, molecule se mişca în conţinu şi dezordonat, această mişcare fiind descoperită de către Robert Brown şi numită după el, mişcare Browniană. Prin difuziune se încerca egalarea concentraţiilor celor două compartimente celulare (externă şi internă) conform gradientului de concentraţie, de la concentraţia mai mare la concentraţia mai mică.

              Molecule mari şi încărcate electric nu pot transversa membrana prin difuziune (precum glucoză) ci doar molecule mici, liposolubile precum etanolul, ureea sau molecule ce nu au o încărcătură electrică precum steroizi.

       Osmoza reprezintă tot un proces similar cu difuziunea doar că se realizează egalarea volumului în sensul că, se realizează conform gradientului de concentraţie, de la substanţa diluată (cu mai multă apă) la cea concentrată. Există o forţă, numită presiune osmotică care poate împiedica osmoză. (Osmoza se realizează doar când membrana este semipermeabila, adică lasă anumite molecule să treacă şi pe unele nu)

      Difuziunea facilitată este ca şi difuziunea normală doar că se realizează prin „cărăuşi”, proteine cu rol în transport.