Răspuns :

Răspuns:

Glanda hipofiza se mai numeste si glanda pituitara. Aceasta este o glanda de dimensiuni reduse (10/12/6 mm) cu greutate scazuta (0,5 -1 g) si este localizata in saua turceasca a sfenoidului, adica intr-o cavitate osoasa la baza ...celule secretorii la periferia carora se afla o bogata retea de capilare sinusoide. Celulele din adenohipofiza au in componenta granule cu hormonii specifici. B) Lobul intermediar reprezinta aproximativ 2% ...exista modificari metabolice. STH-ul poate fi folosit ca tratament pentru acesti pacienti. B. Hipersecretia de hormon somatotrop.

Disfunctii comune și nu numai:

- afectarea tiroidiana in sarcina

- acromegalia și gigantismul

- infertilitate

- anovulatia cronică

- craniofaringiomul

- tiroida postpartum

- etc..( sunt extraordinar de multe..)

Nanism hipofizar: definiţie

Nanismul este o afecţiune caracterizată prin înălţimea inferioară celei considerate normale pentru o anumită vârstă, care poate avea mai multe cauze – genetice, familiale, malnutriţia, rahitismul, bolile endocrine etc. Nanismul hipofizar, pe de altă parte, este cauzat în majoritatea cazurilor de lipsa hormonului de creştere, ca urmare a unei afecţiuni a glandei hipofize, congenitală sau dobândită. Se estimează că un sfert din cazurile de nanism au la bază producţia insuficientă de hormon de creştere.

Gigantismul si agromegalia: definiție

Gigantismul si acromegalia sunt sindroame ale secretiei excesive de hormon de crestere (hipersomatotropism), care aproape intotdeauna se datoreaza unui adenom hipofizar. Daca survine in perioada dinaintea inchiderii epifizelor, rezulta gigantismul. Daca apare mai tarziu, rezultatul este acromegalia, care determina trasaturi faciale distincte si alte manifestari.

1. Glandele endocrine se afla și in cutia craniană

2. Glandele endocrine au ca unitate structurala mai mică, glandele mixte( ovare, testicule, etc.)