Răspuns :

Răspuns:

Ziguratele din Mesopotamia. Platformele uriașe din cărămidă construite în mileniul al-III-lea î.en.

În mijlocul celui de al treilea mileniu î.e.n. vechii mesopotamieni au început să construiască platforme uriașe din cărămizi arse, numite zigurate. Semnificația și scopul acestor construcții nu sunt clare. Potrivit legendelor, acestea erau locuințe sacre unde stăteau zeii atunci când vizitau o anumită așezare. Doar preoții și membrii foarte puternici ai societății puteau intra în aceste construcții și să vorbească cu zeii.

Ziguratul avea forma unei piramide în trepte, iar în vârf era așezat un templu. Zeci de astfel de construcții au fost identificate în zonele deșertice din Iran și Irak, însă marea lor majoritate sunt astăzi distruse, atât din cauza trecerii timpului și a intervenției eroziunilor cât și din cauza nenumăratelor conflicte armate care au avut loc în zonă.

Unul dintre cele mai mari și mai bine conservate zigurate din Mesopotamia este Marele Zigurat de la Nasiriyah sau Ziguratul lui Ur, din provincia Dhi Qar, Irak. Această structură dreptunghiulară masivă măsoară 64 de metri lungime și 45 de metri lățime. Are o înălțime de 30 de metri, iar în vârf se presupune că ar fi fost ridicat templul zeului lunii Nanna. Din păcate, templul nu mai este astăzi în picioare.

Ziguratul a fost început de regele Ur-Nammu, însă proiectul a fost finalizat de către fiul său, Shulgi, în secolul 21 î.Hr. Spre deosebire de anticele piramide egiptene, ziguratele au fost construite din cărămizi arse de noroi, lucru ce le-a făcut mult mai puțin rezistente în timp.