1.de ce a fost necesar ca sfanta treime sa se descopere pe Sine prin Revelatie supranaturala?
2.Multe practici hinduse au patruns in Europa, aducand cu ele venerarea unor zeitati. Cum se raporteaza un crestin, ca carui invatatura fundamentala este dogma Sfintei, la aceste practici?

Răspuns :

Răspuns:

REVELATIA DUMNEZEIASCĂ SUPRANATURALĂ a fost transmisă de Dumnezeu în mod direct sau prin aleşii Săi: îngeri, prooroci, trimişi şi, deseori, a fost însoţită de semne şi minuni, arătând prin aceasta că toată creaţia Îi este supusă. Ea s-a încheiat cu ultima scriere a Noului Testament – Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul.

Păstrarea şi transmiterea revelaţiei supranaturale s-a făcut prin:

I. SFÂNTA SCRIPTURA (Biblia/Cuvântul lui Dumnezeu) este colecţia cărţilor sfinte, scrise de Prooroci, Apostoli sau alţi oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu, sub inspiraţia Duhului Sfânt, într-un interval de 1500 ani.

 – Vechiul Testament(revelaţia de la Adam până la venirea Domnului Iisus Hristos)- 39 cărţi canonice şi 14 cărţi/fragmente „bune de citit” -1400 ani.

–  Noul Testament (revelaţia făcută de Însuşi Fiul lui Dumnezeu şi transmisă de Sf. Apostoli) 27 cărţi canonice scrise în cursul primului secol după Naşterea Mântuitorului.

II. SFÂNTA TRADIŢIE reprezintă totalitatea adevărurilor revelate care nu se cuprind în Sf. Scriptură, ci au fost transmise prin viu grai de Mântuitorul şi Sf. Apostoli. Ea este ,,respiraţia Duhului Sfânt în Biserică, prezentă atât în îvăţătura Bisericii, cât şi în rugăciunea şi trăirea membrilor ei şi transmisă, neschimbată, mai departe. Aceasta lucrare a Duhului Sfânt în Biserică, trebuie nţeleasă ca o harismă dată Bisericii şi celor cu viaţă curată, care pastreză şi pun în lucrare darurile Duhului Sfant. „Scriptura a luat nastere in Biserica si spre folosul ei”. Prin urmare Scriptura nu poate fi interpretată decât prin Sfânta Tradiţie. Biserica apare odată cu Tradiţia, iar Scriptura apare în Biserică, şi ca un „rezumat al Traditiei”, garantat de Biserică, ea fiind „Stâlpul şi temelia Adevarului” (ITimotei, 3;15), după Părintele Staniloae.

„Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia; Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinţi ai lui Dumnezeu au grăit, purtaţi fiind de Duhul Sfânt.(II Petru 1, 20-21).

Astfel Tradiţia Bisericii ne-a dat Scriptura , dar şi modul în care poate fi tălmăcită, numai cu ajutorul Sfinţilor Părinţi, „purtati de Duhul Sfant”, care a vorbit prin ei. Orice alta încercare de răstălmăcire, prin cei neştiutori si neîntariţi, duce la pierderea sufletului , după cum spune Apostolul (II Petru3;16) . ,,Traditia adevarata ,,constă în ceea ce s-a crezut totdeauna, pretutindeni şi de către toti”(Sf.Vincentiu de Leryn)