Răspuns :

Răspuns:

SOMN  

Criza lipsei de somn este o chestiune reală. Tot mai mulți oameni din jurul nostru recunosc că au probleme cu somnul, le greu să adoarmă și, atunci când reușesc, o fac doar pentru câteva ore pe noapte. Impactul somnului asupra organismului uman este unul uriaș și joacă un rol în aproape fiecare aspect al sănătații. Este esențial pentru menținerea greutății și echilibrul hormonal. Prea puțin somn are legătura cu apariția diabetului, a bolilor de inimă până la depresie. Ironia este că mulți dintre noi renunță la somn pentru a fi mai productivi, dar, de fapt, productivitatea scade substanțial atunci când suntem lipsiți de somn. Recomandăm în sensul ăsta un documentar al neurologului Mattew Walker, Why we sleep.

FARFURIE VERDE

O dietă bogată în legume, cereale integrale și fructe va ajuta vizibil la încetinirea sau prevenirea diferitelor procese de boala care încep cu mult timp înainte de diagnosticare. O abordare „mai verde” a mâncării va reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate de la diabet și boli de inimă până la colesterol ridicat și afecțiuni mentale. Adoptarea unei diete pe bază de plante nu înseamnă că trebuie sa devii în totalitate vegetarian sau vegan, înseamnă o farfurie ce conține un raport mai mare de legume, verdețuri, fructe, nuci și semințe.

INTESTINE SĂNĂTOASE

Sănătatea digestivă este un subiect important pe agenda industriei de sănătate și wellness. Intestinul are un rol esențial în buna funcționare a organismului pentru că acolo are loc absorbția substanțelor nutritrive din alimentele ingerate, proces important atât pentru digestie, cât și pentru eliminarea resturilor rezultate. Cu o apreciere deosebită pentru bacteriile care trăiesc în tractul intestinal, probioticele și prebioticele sunt folosite pentru a îmbunătăți sănătatea intestinului.

HIDRATARE

Știm deja că, în medie, ar trebui să bem cam 8 pahare de apă și alte lichide pe zi. Consumul de lichide este crucial pentru a rămăne sănătoși și pentru a menține active funcțiile oricărui sistem din corp, inclus inima, creierul și mușchii. Fluidele au proprietatea de a transporta nutrienții în celule, de a elimina bacteriile din vezica urinară și de a preveni constipația. Pentru a stopa deshidratarea, specialiștii recomandă să trimitem în corp aproximativ de 2 litri de lichid pe parcursul unei zile. Și când spun lichide se referă la: apă, ceaiuri, sucuri naturale din fructe, lapte (animal sau vegetal), supe clare, legume și fructe.

TRANSPARENȚĂ

În mod evident, nu este vorba doar despre oamenii specialiști care citesc și înțeleg etichetele produselor alimentare. În ultimul timp, s-a observat că oamenii sunt tot mai curioși și interesați să afle cât mai multe lucruri despre sursele de unde vine mâncarea pe care o consumă. Pe lângă sursa și lista de ingrediente, consumatorii au așteptări mai mari de la companii în schimbul informațiilor specifice pe ambalaj.

MEDICINA ALTERNATIVĂ

Am tot auzit în jurul nostru, în ultima vreme, cuvinte ca Ayurveda, chakre, ghee, turmeric și alte superalimente care fac bine. Ei bine, toate fac parte din aceeași umbrella, numită Ayurveda. În Ayurveda se crede că toți oamenii sunt alcătuiți din aceleași elemente care există în natură: apă, foc, pământ, aer și spațiu și sunt prezente în noi în cantități diferite. Ayurveda ne învață cum să echilibrăm toate aceste elemente, ce e potrivit și ce e nepotrivit corpului și minții noastre, în conformitate cu aceste elemente. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de conexiunea minte-corp așa că vor fi cât mai interesați să adopte practicile Ayurveda.

MINTE SĂNĂTOASĂ

Somnul prost, o dietă nesănătoasă, folosirea în exces a tehnologiei, aerul poluat din ora, aglomerația și dezorganizarea din jurul nostru sunt doar câțiva factori care amenință sănătatea creierului în fiecare zi. Ceața din mintea noastră are legătură cu ce se petrece în jurul nostru, cu ceea ce mâncăm, cu ceea ce citim, la ce suntem expuși zilnic și ne afectează memoria și puterea de concentrare și, într-un final, creierul. Deci cum putem să-l protejăm? Max Lugavere, jurnalist în științela sănătății și autorul cărții Genius Foods, crede că toate alimentele natural colorate au beneficii asupra creierului: licopenul (care se găsește în roșii, pepene, ardei iute roșu, sfecla roșie, piersici, caise, struguri roșii), betacaroten (morcovi, ceapă, spanac, pepene galben, dovleac, mango, caise, cartofi dulci, portocale), luteină și zeaxanină (spanac, ceapă verde, porumb, fistic, praz, pătrunjel) dar și antocianine (afine, mure, coacăze, varză roșie, vinete). Dincolo de beneficiile pentru creier, acești compuși ajută la ”protejarea ochilor și a pielii împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii.” Pe lângă dieta sănătoasă, provocarea de învăța lucruri noi, practicarea de sporturi, conectarea cu cei din jur ajută la consolidarea creierului. Iar pentru o conexiune cât mai bună cu cei din jur, e nevoie să te deconectezi de la tehnologie.

       -      

Explicație: