Răspuns :

Răspuns și explicație:

Cerebelul sau creierul mic este format din două emisfere cerebeloase unite printr-o punte numită vermis, formate din substanță cenușie la exterior. La interior se găsește substanța albă. Cerebelul este ramificat în „arborele vieții”. El este împărțit în arhicerebel, paleocerebel, neocerebel.

Roluri:

Arhicerebel - menținerea echilibrului și stațiunii bipede;

Paleocerebel - simțul proprioceptiv, ne oferă informații de la receptorii din mușchi, piele, tendoane, articulații și ligamente și coordonează mișcările fine și precise;

Neocerebel - în planificarea mișcărilor ce urmează să fie efectuate și în funcții cognitive: memorie, concentrare, calcul mintal.

Diencefalul este o secțiune a encefalului care cuprinde cinci regiuni: hipotalamasul, talamasul, metatalamusul, epitalamusul și subtalamusul (e important să știi doar de hipotalamus și talamus), și cuprinde glandele pituitare și pineale, nuclei de subst. cenușie, ventriculul trei (produce lichid cefalorahidian).

Are roluri în controlarea sistemului endcorin (hipotalamus + glanda pituitară), în regularea somnului cu ajutorul hormonolui melatonină produs de glanda pineală, regularea hidratării, trasmiterea impulsurilor care spre encefal etc.