Răspuns :

Obiceiuri locale legate de culesul strugurilor sunt atatea cate regiuni numara Romania. Insa exista anumite datini care leaga intre ele satele si se transmit din generatie in generatie, indiferent de cat de mult a afectat tehnologia viata de la tara. Culesul viei aduce comunitatea impreuna.

Ostrovul viilor incepe in Ziua Crucii si aduna satenii atat la munca, precum si la sarbatoare, caci seara se aduna in jurul focului si impart din recolta, lucru ce-ar trebuie sa le aduca rod bogat si la anul. Primii stropi de must, insa, se avanta peste morminte, unde se impart vase pline cu primul suc de struguri, de pomana.

In Vrancea, mustul se obtine zdrobind strugurii direct cu picioarele, in lin, vasul de lemn unde feciorii spalati pe picioare se urca si dantuiesc, in timp ce femeile pun de-o hora pe pamant, pentru ca se spune ca se oteteste vinul, daca zdrobesc ele strugurii.

Demult, exista chiar si un obicei conform caruia, de Ostrovul Viilor, tinerii insuratei primeau o bucata de pamant iar terenul astfel daruit se numeste Insuratei si se afla in judetul Prahova.

•Sper că te ajută!