Răspuns :

Salutare! (◕‿◕)

Rezolvare:

2NH₄Cl+Ca(OH)₂→2NH₃↑+2H₂O+CaCl₂

Cum se egalează o reacție chimică?

Explicație:

  1. Se scrie reacția cu atenție la scrierea substanțelor compuse! (CaCl nu există, CaCl este corect deoarece calciul are valența 2, iar clorul 1)
  2. Se verifică legea conservarii numărului de atomi: Într-o reacție chimică, numărul aromilor dintr-un element intrați în reacție trebuie fie egal cu numărul atomilor ieșiți din reacție. Adică începi să spui o „poezie”: În reacție întră x atomi de X și ies y atomi de X. O spui până când va fi o inegalitate. La noi va fi: Intră 1 at. de N și iese 1 at. de N; Intră 4 at. de H + 2•1 at. de H (din grupurile hidroxil) (TOTAL: 6 at. H) și ies 3 at. de H + 2 at. de H (TOTAL: 5 at. H).
  3. Am ajuns la inegalitate: 6 at. H≠5 at. H. Pentru a face numărul atomilor de H dinaintea săgeții egal cu cel al atomilor de după săgeată, folosim coeficienți. Știi de la matematică și fizică, că un coeficient este un număr natural care se situează în fața formulei (la chimie) și se înumulțește cu FIECARE ATOM AL FORMULEI! Așa că punem 2 la NH₄Cl, 2 la NH₃ și 2 la H₂O.
  4. este un număr natural care se situează în fața formulei (la chimie) și se înumulțește cu FIECARE ATOM AL FORMULEI! Așa că punem 2 la NH₄Cl, 2 la NH₃ și 2 la H₂O. După ce am pus coeficienții, reverificăm, spunând din nou poezia pentru fiecare element. Eu nu o mai scriu, dar scriu matematic: 2N=2N, 10H=10H, 2Cl=2Cl, 1Ca=1Ca, 2O=2O.
  • este un număr natural care se situează în fața formulei (la chimie) și se înumulțește cu FIECARE ATOM AL FORMULEI! Așa că punem 2 la NH₄Cl, 2 la NH₃ și 2 la H₂O. După ce am pus coeficienții, reverificăm, spunând din nou poezia pentru fiecare element. Eu nu o mai scriu, dar scriu matematic: 2N=2N, 10H=10H, 2Cl=2Cl, 1Ca=1Ca, 2O=2O.Punctele 2, 3, 4 se repetă de fiecare dată când pui sau schimbi un coeficient deoarece, pe când egalezi un tip de atomi, poți dezegala alt tip de atomi.

Dacă ai nelămuriri, scrii un comentariu sau mesaj! (◕‿◕)