Răspuns :

Răspuns:

Istoria reprezinta ramura cunoasterii care sta la baza aprofundarii fiintei umane, prin studiul evenimentelor si personalitatilor care au avut drept consecinta lumea contemporana. De asemenea, literatura ,prin componenta sa, se poate asocia cu istoria ,avand ca obiect de studiu tot fiinta umana,interpretarea tipologiilor diverse ale personajelor, fapte, intamplari prezentate in naratiuni, si profunzimea sentimentului transmis de creatiile lirice. Astfel, istoria si literatura pot fi considerate inrudite, intre ele existand o relatie de complementaritate.

In primul rand, atat istoria, cat si literatura prezinta fapte concrete care au avut un impact asupra omenirii. De exemplu, in istorie se vorbeste despre Al Doilea Razboi Mondial, factorii care l-au determinat si consecintele sale, iar acelasi eveniment este prezentat in literatura prin numeroase opere, cum ar fi: “Alexandra si Infernul” de Laurentiu Fulga, “Amenmaria” de Ladislav Tazky sau “Pe frontul de vest nimic nou” de Erich Maria Remarque.

In al doilea rand, intre istorie si literatura exista o relatie de interdependenta , prin simplul fapt ca unele opere literare au la baza fapte istorice. De exemplu, “Istoria ieroglifica” ,opera lui Dimitrie Cantemir, este constituita din intamplari si personaje care au corespondent in lumea reala, personalitati importante ale vremii, prezentate sub forma alegorica.

In concluzie, istoria si literatura depind una de cealalta, intre ele existand atat o relatie de complementaritate, cat si una de interdependenta.