URGENT!
I Citiți cu atenție următorul text:
”N-aș putea spune că basmele s-ar fi revărsat asupra copilăriei mele ca dintr-un corn al belșugului. Nu. Foamea de basm, specifică vârstei, mi-o astâmpăra, cu intermitențe ce atârnau de vremuirea de afară sau de urâtul inimii, numai Mama cu cele câteva povești ale ei. Nu știa Mama prea multe, dar nimerea fără greș tonul lumii ireale, încât chiar glasul ei i se părea că vine dintr-o a patra dimensiune a spațiului. La dorința mea ea îmi repeta adesea o poveste, ce aducea cu ”Tinerețe fără bătrânețe”. Basmul se mișca la început printr-o lume reală, ca s-o ia apoi, pe imperceptibile trepte, spre alt tărâm. Era vorba despre un june, bun și glumeț, dintr-un sat cu nume identificabil, nu tocmi departe de el nostru, dintr-un județ megieș.”
(Lucian Blaga, Hronicul şi cântecul vârstelor)
vremuire - vreme urâtă, cu furtună sau viscol
a astâmpăra - a potoli
imperceptibil - care nu poate fi perceput, abia observat
megieș - vecin
1. Stabiliți care este marea necesitate a copilului din fragmentul citat și cine este personajul care rezolvă această problemă. 10p
2. Oferiți o explicație pentru nevoia de poveste a copilului. 10p
3. Precizați care era momentul ales de mama pentru rostirea poveștii. 6p
4. Ce tip de narator există în text? 3p
5. Ucenicul vrăjitor este o baladă scrisă de poetul german J. W. Goethe în 1797, în care un băiat, discipol al unui vrăjitor, încearcă să folosească magia pentru a-și ușura treburile casnice, dar, după un timp, nu mai reușește să stăpânească forțele pe care le-a declanșat. Credeți că în balada lui Ion Barbu apare acest motiv literar? Justificați răspunsul în maximum 15 rânduri.