6.Ce trăsătură a lui Ianke se desprinde din replica de mai jos? Caută alte două replici relevante pentru trăsătura identificată.
„IANKE:Are dreptate, zău ai slăbit teribil. Ce‑ai să zici că erai un flăcău ca floarea și acum... ce să mai vorbim... faci așa o concurență la lămâile lui Cadâr!“
7.Scena 6 din actul II se încheie cu replica lui Ianke:
„Ție îți vine ușor, că ești blagoslovit de Dumnezeu: ești prost pe dinafară, dar ești deștept pe dinăuntru. Dar eu... eu îs deștept pe dinafară.“ Care este semnificația acestei afirmații? Ce mesaj încearcă să transmită Ianke despre sine? Dar despre Take?
8.Lucrați în perechi. Citiți următorul schimb de replici, extras din scena 13 a actului I.
„TAKE:Să vedem, să chibzuim!
IANKE:Ce să mai vezi? N‑ai văzut? Și ce să chibzuiești? Ai ceva de chibzuit?
CADÂR:Chibzuim Ianke bre, chibzuim!
IANKE: (se strâmbă):Chibzuim! Bine c‑ai deschis și tu gura odată.
CADÂR:Cadâr nu știi vorbeștem. Cadâr știi audem și vedem. Cadâr puțin vorbeștem, Ianke mult vorbeștem. Adunam și dam în doi.“
6.Deși sunt prieteni, Take și Ianke se împotrivesc căsătoriei dintre copiii lor. Demonstrează că nu diferența religioasă generează această atitudine.
7.Cadâr este singurul dintre cei doi negustori care susține fără rezerve iubirea Anei și a lui Ionel. De ce crezi că își asumă rolul de protector al celor doi? Alege dintre variantele de mai jos sau propune tu alta.
A.Cadâr îi cunoaște pe Ana și pe Ionel dintotdeauna, îi percepe ca pe propriii săi copii și le dorește binele.
B.Deși îi iubește pe cei doi copii, Cadâr își dorește doar să se poziționeze contra celor doi negustori și profită de această situație.
va rog ajutatima repede dau coroana