Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Opera literara “Moara cu noroc” este scrisa de Ioan Slavici si publicata in volumul “Novele din popor” in anul 1881 si are ca personaj principal pe “Ghita”, un personaj complex ale carui trasaturi sunt bine evidentiate pe parcursul intregului subiect, atat prin intermediul caracterizarii in mod direct cat si prin portretul moral al personajului. (citește Eseu literar Moara cu noroc)
Ca personaj principal in nuvela, Ghita se inscrie in categoria personajelor realiste, nuvela lui Slavici fiind prin tematica, o nuvela realista. Ca personaj realist el ilustreaza un erou tipic intr-o situatie tipica, reprezentand tipul carciumarului dominat de lacomia pentru bani, trasatura definitorie care va marca profund evolutia acestui personaj. Este un personaj rotund, complex, reprezentand totodata tipul taranului naiv, dar dornic de mai bine, aspiratie ce devine obsesiva si ce il va distruge psihic si emotional, evidentiindu-se astfel consecintele distrugatoare pe care le are setea de avere asupra omului.
Prin caracterizarea in mod direct, trasaturile personajului sunt in primul rand, evidentiate de narator, prin intermediul caruia sunt evidentiate cele doua ipostaze ale personajului.
Caracterizarea directa a personajului surprinde astfel opiniile personajelor despre Ghita, interventiile naratorului asupra caracterului lui Ghita si autocaracterizarea acestuia ce apare in pozitia de victima a propriei minti si constinte.
Ghita se abate de la norma morala enuntata la inceputul operei, fapt ce are sa conduca la un final tragic, nefericit. Personajul considera ca saracia echivaleaza cu lipsa demnitatii asa ca alege sa se mute la Moara cu noroc impreuna cu familia sa, in cautarea unei vieti mai bune, mai bogate. Cizmarul ajunge din pacate dupa scurt timp dupa mutare, rob al patimilor banilor, sacrificandu-si familia si linistea in favoarea averii, fiind in permanenta influentat de Lica Samadaul, stapanul locurilor care fiind un bun cunoscator al psihologiei umane, exploateaza slabiciunile lui Ghita, transformandu-l intr-un om diferit fata de cel care era cand a ajuns la moara.
Odata ce afacerea la Moara incepe sa dea roade, Ghita gusta din satisfactia castigului, moment in care apare si Samadaul, prima intalnire a acestora reprezentand un schimb de replici aspre, Ghita incercand sa se impuna personajului ce-i era superior. Apare dorinta de egalitate a lui Ghita fata de Lica (“Oamenii ca mine sunt slugi priejdioase, dar prieteni nepretuiti”) , fapt prin care probabil Lica devine un model al lui Ghita, demn de urmat, insa nu doreste sa i se supuna acestuia, dar nu are de ales.
Ghita devine constient in legatura cu faptul ca Samadaul ii controleaza existenta, suferind o drama psihologica, unde se dezvolta conflictul interior al personajului intre omul bun care era, omul ec a devenit, dorinta de impunere si dragostea pentru bani. Faptele lui Lica reflecta slabiciunile lui Ghita, si acesta, desi era cu sufletul incarcate refuza sa il tradeze pe Lica datorita amenintarilor lui, astfel nu-l denunta si lasandu-i pe oamenii lui sa fie arestati pentru afacerile lui Lica. Ghita isi face reprosuri si are remuscari sincere si dureroase, manifestate prin autocaracterizari. Acesta isi cere iertare in fata Anei, probabil pentru nevoie disperata de sprijin, insa in interiorul sau totul se destrama (“Iarta-ma Ano, iarta-ma cel putin tu, caci eu n-am sa ma iert cat oi trai pe fata pamantului”). O foloseste pe Ana drept momeala pentru a-l demasca pe Lica, nu numai pentru ca il mustra constinta pentru ceea ce devenise el, dar si pentru gelozia ajunsa la paroxism.
Ghita ajunge ucigajul distrus psihic si emotional si inca fiind insetat de bani este omorat de Raut pentru faptele sale, in timp ce Lica se sinucide, iar focul ce cuprinde hanul purifica locul de nelegiuri, minciuni si alte crime, nelasand vreo urma a celor inamplate.
Relatia dintre Lica si Ghita este reprezentanta de un permanent conflict constient sau inconstient, Ghita dorind initial sa i se impuna Samadaului, dar cedeaza in postura de supus in fata stapanului pamanturilor din zona Morii cu noroc si celui care i-ar fi putut curma viata. Lica il implica asadar pe Ghita in afacerile lui necurate, personajul principal ne mai avand posibilitatea sa renunte la necurate odata implicat, fapt ce duce la decaderea lui morala, conflicatul interior si schimbarea totala a caracterului personajului condus de setea banilor.
In opinia mea, Ghita reprezinta tipul omului slab, fara autoritate si conform vorbelor sotiei sale, o muiere imbracata in haine barbatesti care desi este un om bun, este condus de propriile vicii, fiind insa constient de acest lucru, dar considera ca nu are de ales.