Răspuns :
Totul despre sinuzita: Cauze, simptome si tratament
Raceala si sinuzita au la origine acelasi virus, dar sinuzita reprezinta o complicatie. Daca simptomele racelii se amelioreaza in prima saptamana, sinuzita se agraveaza abia dupa 7 zile de la instalarea infectiei. Asadar, sinuzita se manifesta pe o perioada de timp mai lunga decat raceala, cu nas infundat (sinusuri infundate) si dureri de cap.
Ce este sinuzita
Tipuri de sinuzită
Cauzele sinuzitei
Cum se manifesta sinuzita
Complicații care apar in urma unei sinuzite netratate
Cand trebuie sa apelezi la medic
Diagnosticarea sinuzitei:
Tratamentul sinuzitei
Metode de preventie
Ce este sinuzita
Sinuzita reprezinta o inflamatie sau infectare a mucoasei care protejeaza o serie de cavitati osoase pline cu aer, numite sinusuri paranazale. O persoana are 8 astfel de cavitati:
doua sinusuri frontale (localizate deasupra ochilor);
doua sinusuri sfenoidale (localizate intre ochi si nas, sub arcada osului frontal);
doua sinusuri etmoidale (localizate intre ochi si nas, sub globul ocular);
doua sinusuri maxilare (localizate in osul maxilar, in vecinatatea nasului).
Aceste cavitati pot varia ca dimensiune si nu sunt intotdeauna simetrice. Sinusurile au mai multe roluri:
produc mucus care iti protejeaza caile respiratorii de substante nedorite (alergeni, substante poluante);
ajuta la oxigenarea creierului;
ofera rezonanta vocii;
joaca rol de tampon in fata traumatismelor faciale;
regleaza presiunea intranazala;
protejeaza radacinile dentare si ochii de schimbarile termice;
incalzesc si au rol de umidificator al aerului pe care il respiri.
Cum se declanseaza sinuzita
Factorul principal de declansare a sinuzitei il reprezinta inflamarea sau infectarea mucoasei care captuseste sinusurile. Acest lucru se intampla mai ales in sezonul rece. Se ajunge astfel la o presiune dureroasa (dureri de sinusuri) ca urmare a acestei afectiuni.
Pe de alta parte, bacteriile si fungi se pot instala in sinusuri, impiedicand drenarea corespunzatoare a lichidului in nas si gat. De cele mai multe ori, sinuzita afecteaza o singura pereche de cavitati, dar exista cazuri in care pot fi afectate toate cele patru perechi de sinusuri in acelasi timp. In acest caz, medicii vorbesc de parasinuzita.
Deoarece lichidul din aceste cavitati nu poate fi eliminat, se va instala o durere si disconfort in zona sinusurilor (adesea se vorbeste de sinuzita frontala, din cauza faptului ca in zona frontala este resimtita durerea).
Răspuns:
Primavara si toamna sunt cele mai inselatoare anotimpuri sa spunem asa deoarece temperatura variaza nu este mereu aceeasi temperatura.Dimineata si seara bate vintul si este frig si la amiaza este foarte cald de ramii in tricou.Si daca adie putin vintul mai tare poti sa te inbolnavesti cu cea mai mare usurinta.Multe persoane prezinta simptome de raceala cum ar fi:tuse,nas infundat,durere in git,febra,dureri de cap.Foarte multe persoane se confrunta cu sinozita.Simptomele sinuzitei sunt dureri de cap puternice si dureri la frunte la ochi.Pentru a infrunta raceala luati Paracetamol.