Răspuns :

Răspuns:

În vremurile de demult, basmele erau transmise pe cale orală la șezători, unde bunicii le povesteau nepoților, iar în zilele noastre le găsim în diverse cărți.

Fondul de aur al literaturii pentru copii l-au format cărțile populare în proză sau în versuri: basmele, povestirile, snoavele, doinele, proverbele, zicătorile, cântecele de leagăn etc. Creația populară a constituit în permanență o sursă de inspirație prin frumusețea și expresivitatea limbajului. Vasile Alecsandri spunea despre aceste creații că sunt "pietre scumpe în sânul poporului, de aceea ele trebuie căutate și ferite de noianul timpului și al uitării". Tocmai de aceea, este necesar să le prezentăm și să îi invităm pe copii să descopere și lumea basmelor și a poveștilor din folclor.

Găsiți în rândurile următoare câteva motive pentru a le citi copiilor:

Îi învață pe copii principii etice/morale și îi ajută să facă diferența între bine și rău

A-i ajuta pe copii să facă alegeri bune și înțelepte este una dintre cele mai mari provocări ca părinte. Personajele din basme și poveștile populare se confruntă cu a face alegeri importante în mod constant. Uneori fac alegeri bune, alteori nu. Frumusețea basmelor le prezintă copiilor aspectul prin care ei vor învăța că personajele culeg ceea ce au semănat – proverbul "După faptă și răsplată" ne vine acum în minte.

Basmele îi învață pe copii că binele învinge răul și că uneori acest lucru nu se aplică și în viața reală, însă lecția este simplă și importantă: fii bun, fii un erou și speră că lucrurile bune se vor întâmpla până la final.